Berlingske Business

Jørgen Lindegaard vil splitte SAS op

Jørgen Lindegaard vil splitte SAS op - 1
Topchef i SAS, Jørgen Lindegaard, vil på onsdag gå til bestyrelsen med forslag om en opsplitning. »Det er sidste chance for SAS,« siger han. Arkivfoto: Bloomberg<br>

Med forslag om en helt ny struktur for SAS vil topchef Jørgen Lindegaard begrænse fagforeningernes magt i den kriseramte koncern. En provokation, mener Luftfartsfunktionærerne.

SAS-topchef Jørgen Lindegaard får med et forslag om ny struktur for det nødlidende fælesskandinaviske luftfartsselskab de faglige organisationer til at se rødt.

På onsdag vil Lindegaard foreslå selskabets bestyrelse, at koncernen splittes op i tre nationale selskaber, der skal stå for regionale og europæiske ruter, samt i et selskab, der skal håndtere langdistanceflyvninger. Det skriver det tyske Handelsblad i dag.

Den nye struktur vil gøre SAS langt mindre afhængig af goodwill hos de 39 faglige organisationer. Fleksibiliteten vil samtidig blive øget markant, fordi ledelsen i hvert af de fire selskaber skal håndtere langt færre organisationer end i dag.

Ifølge den tyske avis understreger Jørgen Lindegaard, at den nye struktur er afgørende for selskabets fremtid.

»Det er sidste chance for SAS,« siger han.

De faglige organisationer opfatter ifølge Nicholas Fischer, formand for Luftfartsfunktionærerne, forslaget som en krigserklæring.

»Det er en provokation. Lindegaard prøver at svække de faglige organisationer. Med fire selvstændige selskaber vil han forsøge at spille os ud mod hinanden. Han må have glemt, at de faglige organisationer faktisk trækker i samme retning, som han selv gør i mere end 90 procent af tilfældene,« siger han. De fire nye selskaber skal ifølge Lindegaards forslag flyve under eget navn, men de vil være samlet under SAS' paraply. SAS-logoet vil eksempelvis stadig være synligt på flyene.

Ifølge Nicholas Fischer er samarbejdsudvalget i SAS blevet orienteret om Jørgen Lindegaards planer.

»Forslaget viser, at Lindegaard betragter de faglige organisationer som en trussel i stedet for som allierede,« siger han.

SAS' 2003-regnskab, som blev offentliggjort i sidste måned, viste et langt større underskud end frygtet.

Nicholas Fischer mener ikke, at en opdeling af SAS vil give koncernen færre udgifter.

»Man har tænkt sig at etablere fire bureaukratiske enheder i stedet for én. Det kan man umuligt spare penge på,« siger han.

For Jørgen Lindegaard begynder ideen om opslitning af SAS at ligne en kongstanke. I 2002 foreslog han også en vidtrækkende strukturændring. Også dengang gav medarbejderne planen en kold skulder. De var bange for, at manøvren var et skridt i retning af frasalg af en række af selskabets mindre selskaber.

Det lykkedes ikke i aftes at få en kommentar fra piloter og kabinefolk i SAS.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen