Berlingske Business
17:42

Jeg har en plan...

I fire år har den svenske storsvindler Joachim Posener rejst rundt mellem Barbados, England, Israel og Sverige med en international arrestordre hængende over hovedet. Han begyndte sin tvivlsomme karriere i Danmark, hvilket kostede tre børsnoterede selskaber livet. Men mesterstykket er hans tømning af investeringsselskabet Trustors pengetank på 770 millioner svenske kroner.

Joachim Posener holder generalprøve i Danmark i begyndelsen af 1990erne, hvortil han kommer som 26-årig. Med prominente advokater og erhvervsfolk som frontfigurer lykkes det for den unge svensker sammen med vennen David Kollmann at tømme tre børsnoterede selskaber samt en række andre firmaer for værdier på tilsammen 400 millioner kroner.

Danske banker spiller velvilligt med. Og det har netop kostet Unibank - nu Nordea - en erstatning på 15 millioner kroner. som følge af en dom ved Østre Landsret den 11.marts i år. Unibank havde solgt det børsnoterede Euro Holding til Posener og Kollmann, som købte selskabet for dets egne penge, hvilket er ulovligt.

I 1997 gentager han kunststykket i Sverige, hvor han tømmer investeringsselskabet Trustor for over 770 millioner kroner. Recepten er den samme: En flosset engelsk lord og store armbevægelser åbner alle døre i finansverdenen. Siden da har svensk politi og Interpol uden held jagtet ham rundt om i verden.

Forestillingen i Danmark bliver dog ingen succes.

Den 23.februar 1993 klapper fælden i for Joachim Posener. Klokken seks om morgenen banker svensk politi på hans dør til rigmandsvillaen på Lidingö uden for Stockholm. På vegne af deres danske kolleger vil de svenske politifolk gerne høre nærmere om de to selskaber Subitus og Concinnus, som har opereret i den lille sjællandske kommune Skibby.

Guldsagen

Det bliver startskuddet til Guldsagen fra Skibby. I august 1990 indgår selskaberne Subitus og Concinnus, som Joachim Posener ejer sammen med David Kollmann, en fiktiv handel med guld for tilsammen 22 milliarder kroner.

De to selskaber præsenterer senere Skibby Kommune, hvor selskaberne er indregistrerede, for et krav på 32 millioner kroner i for meget betalt skat. Det store beløb får en medarbejder i skatteforvaltningen til at slå alarm. Og derefter ruller lavinen.

Avisernes omtale af Joachim Poseners arrestation giver højrøde ører i de tre børsnoterede selskaber Friis Møbler, DGK Invest og Euro Holding.

De har nemlig overladt forvaltningen af deres værdipapirbeholdninger for tilsammen 180 millioner til svenskerne, som er storaktionærer via deres eget selskab Thul & Co.

En uge senere suspenderer Københavns Fondsbørs handelen i de tre selskaber efter ønske fra selskaberne selv. Værdipapirerne, der skulle være deponeret hos en belgisk børsmægler Jean Jacques le Roux, viser sig senere at være forsvundet.

David Kollmann bliver også arresteret, og de to unge svenskere får i de kommende måneder rig lejlighed til at studere arresten i Frederikssund inde fra.

Først den 26. maj 1994 - 15 måneder efter anholdelsen - falder dommen: Seks års fængsel til Joachim Posener og fire og et halvt års fængsel til David Kollmann for svindel og bedrag for op mod 400 millioner kroner. Desuden udvises de begge af Danmark for bestandig.

Den gode familie

Kort tid efter dommen indsættes Joachim Posener i fængslet i Norrtälje, hvor han sidder i to år, hvorefter han overflyttes til den åbne anstalt Asptuna. den 23. februar 1997 - i øvrigt på fireårs dagen for hans anholdelse - løslades han.

Fire år bag tremmer er noget af en social nedtur for Joachim Posener Falk. Han er født i 1964 på Lidingö i en velhavende, jødisk familie. Faderen er en kendt gynækolog, som gennem årene har hjulpet sønnen økonomisk, hver gang det er gået galt.

Som barn var han meget opmærksomhedssøgende, fortæller TV-produceren Lena Einhorn. Hun var leder af en jødisk sommerlejr, hvor den dengang ti-årige Joachim - eller Jocke, som han blev kaldt - skilte sig ud fra flokken.

Joachim Posener - Falk brugte han ikke den gang - begynder at læse jura, men han er mere optaget af aktiespekulation, hvilket han ikke er alt for heldig med. Derefter opgiver han jura-studiet for at lave skatteløsninger til svenskerne.

En del af disse løsninger er i familie med den selskabstømning, der senere florerer i Danmark. Joachim Posener har en vis succes i Sverige. Han er god til at dupere andre med sine fine, jødiske forbindelser, ikke mindst dem han påstår at have i finansverdenen. Men det er ikke nok til et gennembrud i Sverige. Sammen med David Kollmann - ligeledes af fin, jødisk familie - går han i gang i Danmark med svindeldommen som resultat.

Poseners plan

De fire år i fængsel bliver brugt til at tænke tanker.

Og som en anden Egon Olsen er han klar med en plan, da han løslades fra Asptuna.

På forbløffende kort tid får han sin fætter, Thomas Jisander, og den alt andet end vellykkede forretningsmand og gode ven, Peter Mattsson, overtalt til at være med.

De får kontakt til den engelske lord Moyne - hvis borgerlige navn er Jonathan Guinness, men selv om han stammer fra den velkendte bryggeri-familie, så er han uden dens midler og forretningssans. Hovedindtægten fra den aldrende lord Moynes er honoraret fra hans plads i det engelske Overhus.

Men end lord-titel og et samarbejde med den aggressive børsmægler Erik Penser er nok til, at lord Moyne uden en krone på lommen overtager investeringsselskabet Trustor. Det sker den 13. juni 1997 - knap fire måneder efter Poseners løsladelse.

Første beslutning i Trustor er at sælge investeringsselskabets aktiepost i Kanthal kontant til Sandvik for 890 millioner svenske kroner.

Fem dage senere møder Lord Moyne, direktør Lindsay Smallbone, Peter Mattsson og Thomas Jisander op i Barclays Bank i London, hvor de indsætter 770 millioner svenske kroner på Thomas Jisanders private konto.

Det er der sådan set ikke noget ulovligt i. Men det viser sig, at lord Moynes køb af aktierne i Trustor bliver betalt fra denne konto, altså med Trustors egne penge, og det er ulovligt såvel i Sverige som i Danmark.

En svensk journalist, der arbejder freelance for Svenska Dagbladet, begynder at grave i sagen, og 5. november 1997 afslører han, at Joachim Posener er hjernen bag finansoperationen. Men Posener har lugtet lunten og er gået under jorden. Siden er han sporløst forsvundet.

Flugten

En del af Trustors millioner er kommet tilbage til selskabet, men det menes, at Joachim Posener er i besiddelse af et pænt trecifret millionbeløb, formentlig 290 millioner svenske kroner. Tilstrækkeligt til, at han har råd til at skifte opholdssted rundt om i verden, hvor han tilsyneladende cirkulerer mellem Barbados, Tel Aviv, London - og Stockholm - med svensk politi og Interpol i hælene. Han skifter jævnligt udseende og veksler mellem navnene Joachim Posener og Joe Falk.

Thomas Jisander og Peter Mattsson bliver efterfølgende idømt henholdsvis fem og tre års fængsel, mens lord Moynes bliver frifundet. Han har tilsyneladende ikke fattet svindelnumret.

Både Thomas Jisander og Peter Mattsson anker deres dom til Højesteret, og Sveriges øverste domstol ventes at afsige den endelige dom i begyndelsen af næste måned.

Fri år 2007

Den 11. februar i år giver Joachim Posener overraskende lyd fra sig for første gang. I en telefax til sin advokat påtager han sig hele skylden for Trustor-sagen. Ifølge ham kender fætteren Thomas Jisander og vennen Peter Mattsson intet til svindelen.

Joachim Posener selv er ikke tiltalt i sagen. Det kan han ikke ifølge svensk lov, når han ikke befinder sig i landet. Men han er fængslet in absentia.

Ifølge svensk lov forældes sagen mod den nu 37-årige Joachim Posener også efter ti år. Kan han holde sig flydende til år 2007, kan han - formentlig med et stort smil på læben - vende »uskyldig« hjem til Sverige.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen