Berlingske Business

ISS atter klar til opkøb

Servicekoncernen ISS vil i år genoptage tidligere tiders rolle som aktiv storopkøber blandt alverdens servicefirmaer. USA er ikke længere forbudt område.

Efter et år med faldende omsætning og fuld fokus på at optimere indtjeningen kridter servicegiganten ISS nu skoene til øget opkøbsaktivitet, som man kender det fra tidligere.

For første gang i mange år faldt den ellers hurtigt voksende virksomheds omsætning til 36,2 milliarder kr. fra 38 milliarder i 2002.

Nedgangen skyldes dels valuta, dels oprydning i dårlige kontrakter og frasalg af virksomhed kombineret med meget små opkøb.

»Vi købte for lidt op i 2003. Men nu øger vi opkøbstempoet, og i år har vi allerede købt så meget op, at vi snart har købt mere end i hele 2003,« konstaterede ISS' koncernchef Eric Rylberg, da han i går præsenterede årsregnskabet.

Sidste år købte ISS virksomheder med en samlet omsætning på 1,3 milliarder kr. Men bare i de to første måneder af 2004 har koncernen købt en samlet omsætning på 883 mio. kr. Når det gælder opkøbsemner kigger ISS nu geografisk mod de nye EU-lande og Australien.

Men mere interessant er det, at ISS koncernchef nu ikke længere vil afskrive det amerikanske marked, som nærmest har været traumatisk for ISS, siden den amerikanske forretning kollapsede i 1997.

»Vi vil måske gå ind på et mindre område, hvis der byder sig noget. Men det er ikke sådan, at vi er specielt interesserede i USA. Man kan sige at USA hidtil har været no-no, mens det nu er neutralt. Tidligere smed vi kuverter fra USA væk, nu åbner vi dem,« siger Eric Rylberg.

Tjente på driften
Mens forretningsomfanget stod i stampe sidste år, lykkedes det for koncernledelsen at styrke indtjeningen.

Driftsmarginalen voksede, så ISS sidste år tjente 5,6 kr. på driften, hver gang der blev solgt service for 100 kr.

»Vores driftsindtjening er den højeste siden børsnoteringen i 1977, og dermed er et af vores vigtigste mål nået - og det endda et par år før planen,« siger Rylberg, som satser på at fastholde den høje indtjening samtidig med opkøb og udvidelse af den eksisterende forretning.

Det sidste - den organiske vækst - skal blandt andet komme fra ISS' omfattende facility service-løsninger, hvor ISS leverer en særdeles varieret og meget bred palette af service ydelser til kunderne i stedet for blot en enkelt ydelse som f.eks. rengøring.

ISS har sidste år opnået en række af den slags kontrakter og omsætningen rundede sidste år en milliard kr.

»Vi har bevist, at vi kan levere varen. Men der er tale om et langt sejt skridt,« siger Eric Rylberg.

Han kunne i går præsentere sit hidtil bedste resultat på 1.179 mio. kr. før goodwillafskrivninger. Et resultat han forventer stige til 1.250 mio. i år ud fra en omsætning, der igen overstiger 38 milliarder kr.

Sidste år var den næsten verdensomspændende koncern negativt påvirket af fem markeder og forretningsområder.

På hjemmebane i Danmark tabte ISS kontrakter, ligesom det kneb med nysalget. Det førte i december til en større ledelsesændring.

For lidt brand og storm
På det vanskelige tyske marked, hvor ISS ikke er tilstrækkelig stor, og hvor erhvervslivet i flere år har kæmpet med dårlig økonomi, nåede koncernen heller ikke sine mål og har derfor styrket ledelsen og salgsorganisationen. Det samme gør sig gældende i Schweiz.

Damage Control-forretningen har lidt sidste år - primært fordi ISS i Norge blev »ramt« af mangel på regn-, storm og brandskader, som ISS Damage Control lever af.

Endelig har ISS haft problemer med sygehusdriften i Sverige på grund af besparelser i sundhedssektoren i specielt Stockholm.

Men trods disse skønhedsfejl var aktiemarkedet positivt overrasket over resultatet og ISS' fremtidsplaner. ISS-aktien blev således handlet syv pct. op efter at regnskabet var blevet offentliggjort.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen