Berlingske Business

Investorer tøvende over for nye Carlsbergaktier

Carlsberg øger kapitalen ved at udbyde aktier for 3,4 mia. kr. til favørkurs. Investorer som ATP og LD tøver med at købe.

Samtidig med, at Carlsberg nu udbyder 15 mio. nye aktier til kurs 225 for at få en kapitalindsprøjtning på 3,4 mia. kr., klapper de store pengetanke ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond(LD) i første omgang hesten.

ATP har endnu ikke taget stilling til, om de vil deltage i aktietegningen. Carlsbergs aktieemission, hvor detaljerne blev offentliggjort i går, blev bebudet i forbindelse med Carlsbergs køb af Orklas andel i bryggeriselskabet.

Aktiechef i ATP, Niels Erik Pedersen, lægger imidlertid ikke skjul på, at Carlsberg med en gæld på 27 mia. kr. er finansielt presset. Carlsberg A/S havde sidste år et overskud før skat, renter og afskrivninger på godt seks mia. kr. ud af en omsætning på 47 mia. kr.

»Sammenlignet med andre bryggeriselskaber har Carlsberg en meget betydelig gæld i forhold til indtjeningen,« siger Niels Erik Petersen fra ATP.

Men aktieanalytiker Ulla Mouritzen fra Jyske Bank er ikke bekymret over Carlsbergs gæld.

»Gælden er ikke kritisk for Carlsberg. Det truer ikke bryggeriselskabet. Kapitaludvidelsen er jo første skridt til at få nedbragt den gæld, selskabet har,« understreger hun.

Hun ser det som et positivt tegn, at Carlsberg fokuserer på bryggeridriften og har meddelt, at de vil sælge ejendomme fra.

Carlsberg har netop købt Orkla ud af bryggeriselskabet Carlsberg Breweriess for 15 mia. kr. Carlsbergfondet har stadig over halvdelen af aktierne i Carlsberg A/S. Men Carlsbergfondet har forstærket sit greb om Carlsberg, og det kan hæmme bryggeriets vækst- og ekspansionsmuligheder, mener Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Her er der frygt for, at Carlsberg på grund af sin ejerstruktur og kapitalmangel kan blive kørt agterud i den internationale bryggeriverden.

»Der vil hele tiden komme guldklumper forbi, som man skal købe. Men det det kan blive svært,« siger adm. direktør Flemming Skov Jensen fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Carlsbergs opkøb af Holsten for godt tre mia. kr. bliver det sidste af den kaliber, mener aktieanalytiker Ulla Mouritzen fra Jyske Bank.

»Carlsberg har ikke penge til store opkøb. Og det skal de heller ikke. De skal fokusere på mindre opkøb i Asien, specielt Kina. Og det kan Carlsberg,« mener Ulla Mouritzen.

De nye aktier kan tegnes i perioden fra den 2. april til den 20. april.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen