Berlingske Business

Inflationen sætter bundrekord

Inflationen sætter bundrekord - 1

Globalisering, dollarfald, afgiftslettelser og afmatning giver danskerne billigere varer. Men hjemlige lønstigninger betyder, at der ikke er udsigt til direkte deflation.

Varerne på danske butikshylder fortsætter med at falde i pris. Kun fordi tjenesteydelser bliver dyrere, har vi inflation overhovedet, men inflationen er nu den laveste i mindst 25 år. Det gør vores løn mere værd og burde derfor give forbruget et løft.

Blot 0,9 procent steg de danske forbrugerpriser i februar sammenlignet med samme måned i 2003. Det er en tangering af bundrekorden fra juni 1993. Og et dramatisk fald i inflationstakten, der for et år siden hed 2,9 procent.

»Vi byder lavinflationsklimaet velkommen, for det understøtter vores forventning om fremgang i privatforbruget,« siger senioranalytiker Jes Asmussen fra Nordea.

Han ser ingen risiko for, at inflationen bliver for lav. Længere perioder med direkte faldende priser, også kendt som deflation, kan være særdeles skadeligt for økonomien. Det har man blandt andet kunnet se i Japan de sidste ti år. Men de fortsat store lønstigninger herhjemme betyder, at det er meget usandsynligt, at vi havner i den situation, mener Jes Asmussen.

Han peger desuden på, at varepriserne vil blive presset op i den kommende tid af de store prisstigninger på råvarer og søtransport, der ses på verdensmarkedet.

Ingen fare for deflation
Heller ikke chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank ser nogen fare for deflation. Det er i høj grad forhold uden for Danmark, der lige nu holder prisstigningerne nede, påpeger han.

»Generelt er varepriserne faldet, mens tjenestepriserne fortsat stiger ganske kraftigt. Det skal ses i lyset af, at varer oftere handles over landegrænser, og udviklingen i varepriserne påvirkes derfor af udviklingen i valutakursen, som trækker inflationen ned, samt af den generelle globalisering, hvor blandt andet Kina og Indien i stigende omfang vinder indpas på verdensmarkedet med billige produkter,« siger Steen Bocian.

Sidste års afgiftslettelser på grænsehandlesvarer spiller dog også stadig en stor rolle. Havde det ikke været for dem, ville inflationen være 0,4 procentpoint højere.

Derudover har faldet i kursen på dollar og andre valutaer over for danske kroner reduceret inflationen med 0,3 procentpoint, ifølge beregninger fra Jyske Bank. Og endelig betyder den økonomiske afmatning, at inflationen er trekvart procentpoint lavere, end den ellers ville være, mener banken. Afmatningen gør det svært for virksomhederne at hæve priserne og har desuden taget toppen af lønstigningerne.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen