Berlingske Business
17:44Business Live vender tilbage tirsdag

Hr. Møller

»Intet tab bør ramme os, som kan undgåes ved rettidig omhu«, er forretningsfilosofien i rederiet A.P. Møller. Nu har den 89-årige Mærsk Mc-Kinney Møller banet vejen for en ny æra.

89-årige Mærsk Mc-Kinney Møller er de klassiske dyders mand: Flid, nøjsomhed, effektivitet, præcision, omhu - rettidig endda.

Hvad der har bevæget denne ener i dansk erhvervsliv til pludselig at gennembryde informationsmuren og blotlægge værdien og økonomien i Møller-imperiet, får vi måske aldrig at vide. Men beslutningen om at sammenlægge de to børsnoterede rederier D/S Svendborg og D/S 1912 og omdanne A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål til en erhvervsdrivende fond, baner vej for en ny æra for rederi-, energi- og industrikoncernen.

Måske er handlingen en logisk konsekvens af forretningsfilosofien, som hans far Arnold Peter Møller udtrykte den: Intet tab bør ramme os, som kan undgåes ved rettidig omhu. Hr. Møller - som han omtales i det daglige - har i hvert fald mulighed for selv at kontrollere processen fra lukkethed til åbenhed og aflevere en virksomhed, som, også hvad regnskaberne angår, er fuldt up to date.

Verdensvirksomhed

For det er ikke fremsyn, det har manglet på, siden Mærsk Mc-Kinney overtog ledelsen af et blomstrende rederi ved faderens død i 1965. Forvandlingen fra storvirksomhed til verdensvirksomhed står sønnen for.

»Min søn er dygtigere end jeg«, skal A.P. Møller have sagt. Og den gensidige respekt har sønnen senere fortalt om i et af sine sjældne interviews.

»Når kravet til standarden har været det sublime, eller i al fald det exceptionelle, så er det en opgave, man må samle sig om med den allerstørste respekt. Er det et svært problem, har jeg tit tænkt på, hvad ville far have gjort her? Det er altid farligt at blive for selvsikker.«

Den unge skibsredersøn, ældst af fire søskende, blev ansat i rederiet i 1932, efter at have været i lære i rederiet C.K. Hansen, hvor også faderen havde stået i lære. Årene derefter høstede han international erfaring gennem udstationeringer, men vendte tilbage i 1938. To år senere - som 26-årig - blev han partner i rederierne.

Tyskernes besættelse af Danmark 9. april 1940 blev et afgørende vendepunkt i den unge hr. Møllers liv. Kaptajnerne på rederiets skibe havde fået ordre fra rederiet om, at de ikke skulle efterkomme ordrer fra København. I stedet blev rederiets flåde styret fra New York, hvortil den 26-årige Mærsk Mc-Kinney ankom i juni med sin hustru, skolekammeraten Emma Rasmussen, som han kort forinden var blevet gift med.

De vigtigste år

Årene i USA fra 1940 til 1947 har Mærsk Mc-Kinney Møller senere kaldt for de vigtigste i hans liv. Her modnedes den 26-årige på rekordtid af en kamp på to fronter - en kamp for at få rederiet til at slippe så uskadt igennem krigen som muligt og en kamp for at vriste sig løs af faderens fætter, skibsreder Hans Isbrandtsen, som havde stor modvilje mod sin unge meddirektør i partnerrederiet The Isbrandtsen-Moller Company.

Helskindet slap rederiet ikke. 24 skibe havarerede, og et stort antal søfolk omkom. Magtkampen med Hans Isbrandtsen, hvor Mærsk Mc-Kinney Møller langsomt vandt terræn, fortsatte derimod og blev først løst ved et retsligt forlig i 1949.

Modgang modner. Og modgang har hr. Møller haft rigelig af. Ikke så meget i forretningsverdenen, hvor succeserne har stået i kø, bortset fra enkelte industri-svipsere. Men mere i forhold til offentligheden. Tre år før sin død sikrede faderen rederiet koncession på at udvinde Nordsø-olien, og dermed begyndte en epoke af stor økonomisk værdi for A.P. Møller - men også med en voksende konfrontation med det politiske Danmark, dengang repræsenteret ved statsminister Anker Jørgensens socialdemokratiske regering.

I rederiet tales der stadig om den voksende vrede hos hr. Møller for hver gang regeringen strammede betingelserne for produktionen af olie og gas fra Nordsøen. Mærsk Mc-Kinney Møller følte at, en hetz mod hans person var i gang. Således skal have have udtalt: Man kan prygle et barn så længe, at det løber hjemmefra.

Men også den velgørenhed, som familiefonden udøvede, har været udsat for til tider hård kritik.

Amaliehaven, en gave til københavnerne, måtte ved lanceringen i 1983 stå for skud, ikke mindst fra Akademirådet og fra danske arkitekter - en belgisk havearkitekt havde fået opgaven - og et medlem af rådet erklærede om haven, at nu var Amalienborg raseret.

Historien gentager sig nu i 2002, hvor operahuset på Holmen er udsat for en tilsvarende kritik.

EU-skepsis

Politisk holder han sig heller ikke tilbage. Og det var lidt af et problem for Schlüter-regeringen, da han førafstemningen om Maastricht-aftalen udtrykte sin skepsis over for hele EU-ideen.

I Mærsk Posten og på generalforsamlingerne i de to rederier kommer der formaninger til den til enhver tid siddende regering. Og hr. Møller har taget imod de politiske gensvar uden at kny.

Derfor er der ikke meget, der tyder på, at den pludselige åbenhed om A. P. Møller-imperiet, som bliver en logisk følge af at slå de to rederier sammen i én koncern, er et knæfald for den offentlige mening.

Snarere er det et eksempel på rettidig omhu. En æra er ved at rinde ud. En ny skal begynde. Men ikke uden at hr. Møller har en finger med i spillet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen