Berlingske Business

Holsten-køb står ved magt trods påstand om fusk

Holsten-køb står ved magt trods påstand om fusk - 1
Nils Smedegaard Andersen (tv.), adm. direktør i Carlsberg Breweries, drikker dus med Holsten-direktør Andreas Rost ved offentliggørelsen af opkøbet i tirsdags. Foto: Reuters

Det tyske Holsten-bryggeri undersøges for påstande om kursmanipulation i forbindelse med salget til Carlsberg. Men det kan kun have konsekvenser for personer med tilknytning til Holsten, siger det tyske finanstilsyn.

BERLIN: Carlsbergs køb af Holsten-bryggeriet er ikke i fare, selv om påstande om kursmanipulation i den tyske koncern viser sig at være rigtige.

Det oplyser en talskvinde for det tyske finanstilsyn (BaFin) efter Berlingske Tidendes beretning i går om, at Holsten mistænkes for at have presset aktiekursen for at trykke prisen og gøre den mere attraktiv for Carlsberg.

»Vi undersøger, om der er sket insiderhandel og kursmanipulation,« siger Sabine Reimer fra BaFin. Også hvis påstanden er rigtig, vil det »ikke umiddelbart« få betydning for Carlsbergs overtagelse af Holsten, og handelen behøver ikke at gå tilbage, siger hun. »Hvis mistanken bekræftes, kan det højst føre til strafferetlige konsekvenser mod de pågældende,« altså personer, som inden handelen havde tilknytning til Holsten, oplyser Reimer.

En undersøgelse som den, BaFin nu har indledt, plejer at vare »nogle uger«, oplyser hun.

Holsten afventer
Hos Holsten-bryggeriet siger en talsmand, at man ikke ønsker at kommentere sagen, inden resultatet af BaFins undersøgelse foreligger. Talsmanden, Udo Franke, vil således heller ikke afvise, at anklagen kan være rigtig. »BaFin har fået nogle informationer, som de må undersøge,« siger han.

Kan De forklare, hvordan Holsten 11. december kunne meddele, at sonderinger om frasalg af virksomheden var indstillet, hvorefter kursen faldt drastisk, og salget til Carlsberg alligevel kom i stand fem uger efter?

»Det står enhver aktionær frit for at afhænde sine aktier når som helst,« siger Franke. »Hvorvidt der er en sammenhæng mellem aktiesalget og salget af Holsten til Carlsberg er det, der nu skal undersøges. Og når undersøgelsen er helt færdig, vil vi kommentere.«

Fast pris
Mistanken om manipulation er opstået, fordi meddelelsen 11. december førte til et øjeblikkeligt kursfald på 24 procent. Aktien mistede yderligere i værdi de følgende dage. Kun 39 dage efter meddelelsen oplyste Carlsberg i tirsdags, at man alligevel køber Holsten-bryggeriet for 7,9 mia. kr. Kursværdien er en del af grundlaget for et købstilbud. Prisen for det tyske bryggeri, som længe havde søgt en køber, kan altså være blevet mere attraktiv for Carlsberg som følge af, at Holsten-aktien tabte i værdi efter meddelelsen. Hvis dette var hensigten, er det markedsmanipulation, som siden juli 2002 er udtrykkelig forbudt ifølge tysk lov.

Carlsbergs koncernkommunikationschef, Margrethe Skov, erklærede i Berlingske Tidende i går, at sagen intet har med det danske bryggeri at gøre. »Jeg ved jo ikke overhovedet, hvad de har gjort, for det har jo ikke noget med os at gøre. Den pris, vi har budt, den har ligget fast i et stykke tid fra vores side... Og derfor har vi ikke så meget mere at sige fra vore side,« sagde Margrethe Skov.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen