Berlingske Business

Frygt for kortsigtede interesser i Kaupthing Bank

Aktierne på Island har retning mod himlen, og med direktører og ledende medarbejdere der ejer betydelige aktieposter, er der risiko for kortsigtet fokus.

Der er en stor risiko for, at ledelsen i den fremadstormende islandske bank, Kaupthing Bank, fokuserer på bankens udvikling på kort sigt, fordi 14 personer i ledelsen alene er i besiddelse af aktier for 750 mio. kr. Det mener lektor Casper Rose fra Handelshøjskolen i København.

Oveni det svimlende beløb har de 14 ledende medarbejdere optioner, det vil sige ret til at købe aktier til favørkurs på et tidspunkt ude i fremtiden, for yderligere flere hundrede millioner kroner.

»Hvis ledelsen har mange aktier og aktieoptioner, er der en risiko for, at de fokuserer på kort sigt. Det er læren fra mange af skandalesagerne fra USA, hvor ledelser har fokuseret ekstremt på at maksimere afkast her og nu, så de har kunnet exercise (indløse, red.) deres optioner,« siger Casper Rose.

Ikke en rugbrødsfabrik
Han er overrasket over, at ledelsen i en bank har så mange aktier og optioner.

»Jeg synes ikke, det er en god idé at give ansatte i banker option og aktier. Det er ikke bare at drive en rugbrødsfabrik. Hvis en rugbrødsfabrik går ned, er det firkantet sagt lige meget, men sådan er det altså ikke, når man taler banker,« siger Casper Rose.

Når aktier og optioner er specielt problematiske for bankfolk, skyldes det ifølge Casper Rose, at der er gode muligheder for at påvirke kursen på aktierne.

På den islandske børs i Reykjavik, fylder Kaupthing Bank betydeligt med en markedsværdi på lidt over 20 mia. kr. Samtidig gennemfører banken mange af handlerne på børsen, hvor der kun er cirka 40 virksomheder noteret.

Kursudviklingen på den islandske børs minder en hel del om kursudviklingen i perioden op til dot-com boblen brast i 2000. Aktien i Kaupthing Bank er således steget med cirka 100 procent i årets første 11 måneder, men det har ikke fået islandske aktieanalytikere til at anbefale at sælge ud.

En aktieanalytiker hos Islandsbanki har således netop produceret en analyse, der munder ud i en købsanbefaling. Analytikeren mener således, at bankens aktier er 514 islandske kroner værd pr. stk. I øjeblikket handels aktierne til 450 islandske kroner pr. stk.

De enorme kursstigninger har afgørende betydning for bankernes muligheder for at købe virksomheder i udlandet. I flere tilfælde er virksomhederne således blevet betalt med egne aktier, og det har derfor karakter er eget seddeltrykkeri.

Farvel til tyngdeloven
Det er vanskeligt at finde personer uden for Island, som har analyseret det islandske aktiemarked. Men personer, der har indgående kendskab til Island, men som ikke ønsker at stå frem med navn, siger til Berlingske Tidende, at de islandske banker synes at have taget afsked med tyngdeloven.

»I løbet no time er de gået i kredsløb - uden forbindelse til jordiske realiteter,« lyder skudsmålet.

Aktieanalysechefen hos Kaupthing Bank maner selv til besindighed.

»Vi vurderer, at en del af virksomhederne på børsen er temmelig højt prissat i forhold til fundamentale indtjeningsforhold,« siger Thourdur Pallsson forsigtigt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sigurdur Einarsson.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen