Berlingske Business

Frit valg for gør-det-selv pensionen

De kan nu placeres mere frit end før, og det bliver også nemmere og billigere at flytte sine pensionspenge fremover.

Der er frit valg på stort set alle hylder, hvis man vil investere sine pensionspenge på egen hånd - og spare store udgifter til banker og andre.

Man kan frit placere 100 pct. af pensionsformue i A. P. Møller-aktier, Tivoli-aktier eller øl-giganten Carlsberg, hvis man vil. Eller i statsobligationer, BMW-aktier fra Tyskland, eller Coca Cola i USA.

Det fortæller pensionschef Preben Søgaard fra Nykredit Bank.

»Man må ikke investere i valuta, eller enkelte ejendomme. Jeg må eksempelvis ikke købe et sommerhus for min pensionsopsparing. Men ellers kan man investere frit i børsnoterede aktier og obligationer fra ind- og udland, som man har lyst til. Eller i investeringsforeninger, der er enten er noterede på børsen eller unoterede,« siger han.

Preben Søgaard tilføjer, at flere og flere ønsker at forlade de store kollektive pensionsordninger, hvor man får en fast og lav depotrente én gang om året.

»Flere vil ud i det rene markedsrentemiljø, hvor afkastede svinger mere, men hvor man også selv bestemmer mere,« siger han.

Mange er via deres arbejdsgiver tvunget ind i bestemte ordninger, de ikke kan eller må forlade.

»Men når folk skifter job, kan de trække sig ud, ligesom flere arbejdsgivere stiller folk mere frit med hensyn til pensionen,« siger Preben Søgaard.

Det er også blevet billigere på det sidste at flytte pensionspenge, og det bliver formentlig endnu billigere fremover. Det er i hvert fald hvad regeringen lægger op til med deres såkaldte Bremer-rapport.

»Før i tiden var det helt almindeligt, at der skulle betales seks til syv procent for at forlade et selskab. Det bliver til ganske mange penge, hvis man har sparet én mio. kr. op. Men nu har flere store selskaber som eksempelvis PFA Pension, AP Pension og andre meldt ud, at de sænker omkostningerne og alene vil tage er gebyr, der svarer til deres faktiske flytte-omkostninger. Og fremover er det vores klare fornemmelse, at det bliver endnu billigere at foretage et valg.«

Endnu er det en lille gruppe, som vil investere det hele selv og på egen hånd. Men tallet vokser:

»Nogle synes også det er skæg at handle værdipapirer selv, og styre det hele på egen hånd. Men det er forstat en lille gruppe, men jeg vil ikke afvise, at den med tiden bliver meget større,« siger Preben Søgaard, som siger, at den typiske kunde i stedet for at styre det hele selv får lagt en individuel risikoprobil, som der så investeres ud fra.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen