Berlingske Business

Fri grundforskning er vigtig

Dansk Folkeparti er modstander af for meget målretning af universitetsuddannelserne mod erhvervslivet, siger forskningsordfører Jesper Langballe.

Vi har en rekordhøj akademikerarbejdsløshed især blandt nyuddannede. Hvorfor er det så forkert at erhvervsrette de højere uddannelser noget mere?

»Jeg er imod, at man taler om »Fra tanke til faktura«, fordi man ikke på den måde kan foruddiskontere resultaterne af forskning. Det ulykkelige er, at man har valgt at kalde alle højere læreranstalter for universiteter. Selvfølgelig skal Handelshøjskolen være opmærksom på erhvervslivets behov, men de klassiske universiteter har et andet formål. Det ville være ødelæggende for grundforskningen, hvis den skulle målrettes fra starten.«Hvorfor det?

»Fordi grundforskning er en lang opdagelsesrejse ind i nyt land. H.C. Ørsted tænkte ikke over, hvordan han kunne sætte samfundets hjul i sving, da han opdage elektromagnetismen.«Er det ikke en ufolkelig holdning?

»Nej, det er hverken studentikost eller elitært. Desuden kan man ikke demokratisere den højt specialiseret viden, som forskere sidder inde med.«Jamen, er det dem I kalder »smagsdommere«?

»Det var noget helt andet, som statsministren tænkte på, da han opfandt dette udmærkede udtryk. Smagsdommere kan være eksperter på et felt, men de skal ikke belære os andre om livets forhold. Der er vi alle lige kloge - eller lige dumme.«Mange universitetsuddannelser er i dag for brødløse. Var det så ikke rimeligt, om samfundet regulerede indtaget, så flere blev kanaliseret over i områder med større chancer for beskæftigelse?

»Hvis et ungt menneske spurgte mig til råds, ville jeg sige, at han skulle følge sit hjerte. Han skal da være indstillet på, at det kan kræve fantasi at skaffe sig et job. Det samme gælder erhvervslivet. Men, åh. Der er så mange modeord. »Videnssamfund« og »Innovation«, de taler hele tiden om innovation i forbindelse med forskningen, og det betyder, at en akademiker skal kunne redde en skrantende virksomhed. Så får jeg kvalme.«

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen