Berlingske Business

Franske statsfinanser får ny chef

Det bliver tale om et meget markant stilskifte, når den lille, lynhurtige og meget populære Nicolas Sarkozy overtager det franske finansministerium efter den vrantne træmand Francis Mer. Men problemerne er de samme. Og de er store.

PARIS

Nicolas Sarkozy er en lille mand cirka på størrelse med Napoleon. Til gengæld er hans ambitionsniveau cirka lige så stort som den selvkronede kejsers.

Men inden Sarkozy kommer til at fuldende drømmen om at herske over den franske republik, skal han nu prøve kræfter med et stærkt udvidet finansministerium, hvor hastesagerne hober sig op.

Forgængeren Francis Mer efterlader sig nemlig et statsunderskud af uhyrlige dimensioner.

Underskuddet for 2003 blev på 4,1 pct., og løbet er for længst kørt i forhold til 2004, hvor franskmændene også kommer til at overtræde den europæiske stabilitetspagts højeste tilladte maksimum på 3,0 pct. af BNP.

Derfor bliver det Nicolas Sarkozy, der får til opgave at skrue en finanslov for 2005 sammen. Jacques Chirac har højt og helligt lovet, at man til den tid vil være under tre pct., men Frankrigs euro-partnere skal næppe gøre sig for store illusioner om, at det bliver Sarkozy, der for alvor spænder franskmændenes livrem ind.

Den stærkt liberalt orienterede Sarkozy, der er søn af ungarske indvandrere, vil først og fremmest afstemme sin politik med Tyskland, og så vil dogmatikere i Bruxelles, Den Europæiske Centralbank, Holland og Østrig sikkert få lov til at hyle lige så meget, de har lyst.

Til gengæld kan man ikke udelukke, at Sarkozy vil gå lidt anderledes til værks, når det gælder de mange sager om statsstøtte til franske virksomheder, som har bragt hans forgænger, der kom fra den permanent kriseramte stålindustri, på kollissionskurs med EU-Kommissionen i Bruxelles.

Under alle omstændigheder får Sarkozy, der også får arbejdsministeriets traditionelle opgaver under sig, nok at se til med de franske fagforeninger, der er stærke i en række af de virksomheder, som står for at skulle privatiseres.

Den helt store sag i den forbindelse er elektricitetsgiganten EDF, der har de mest forkælede offentligt ansatte i hele landet.

Elektricitetsarbejderne har korte arbejdstider og lav pensionsalder, som udelukkende synes begrundet i det faktum, at den kommunistiske fagforening CGT igen og igen har presset en eftergivende virksomhedsledelse, der har levet af billig atomkraft.

Stilskiftet i det franske finansministerium bliver også i høj grad synligt i den forstand, at fru Sarkozy - Cécilia, der er næsten et hoved højere end sin mand - med stor sikkerhed flytter ind i ministerens forkontor, hvor hun vil være den nærmeste af de tætte rådgivere.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen