Berlingske Business

Forsigtig start på OK-forhandlinger

Forsigtig start på OK-forhandlinger - 1
På venstre side Børge Frederiksen og Thorkild E. Jensen fra CO-Industri skal krydse klinger med Hans Skov Christensen og Kim Graugaard fra Dansk Industri. <br>Foto: Jakob Boserup

Topforhandlerne fra Dansk Industri og CO-industri skød i går overenskomstforhandlingerne i gang. DI vil have mere fleksibilitet til både virksomheder og børnefamilier.

De mørke jakkesæt, de kække bemærkninger og de spændte smil var fundet frem, da topforhandlerne fra (arbejdsgiverne) Dansk Industri og (arbejdstagerne) CO-Industri i går holdt pressemøde for at markere, starten på overenskomstforhandlingerne på industriens område.

I den kommende måned skal DIs administrerende direktør Hans Skov Christensen og DI-direktør Kim Graugaard dyste på forhandlingstalent mod CO-Industris forhandlere Thorkild E. Jensen og Børge Frederiksen.

220.000 lønmodtageres arbejds- og lønforhold er i spil. Men i går drejede det sig først og fremmest om at undgå konkrete udmeldinger, der kan få betydning for forhandlingerne bag lukkede døre.

Høje omkostninger
Ikke overraskende mener CO-Industris formand, at der trods de dårlige konjunkturer er god plads til forbedringer for lønmodtagerne.

»Selvfølgelig er vi opmærksomme på, at konjunkturerne har været dårlige. Vi er jo også optaget af virksomhedernes konkurrenceevne og vores medlemmers beskæftigelsesmuligheder. Men danske virksomheder har altså haft en god indtjening og en produktionsstigning, der ligger over gennemsnittet for eurolandene,« siger Thorkild E. Jensen, der også er formand for SiD.

Trods den næsten muntre tone på pressemødet kunne Hans Skov Christensen ikke sidde den bemærkning overhørig.

»Det er rigtigt, at mange af vores virksomheder har haft en god indtjening. Men det er især på aktiviteter, de har haft uden for de danske grænser. Vi ønsker at fastholde og udbygge Danmark som et produktionsland for både fremstillings- og serviceindustrien. Derfor må vi ikke forhøje omkostningerne mere end landene omkring os,« siger Hans Skov Christensen.

Børnefamilierne
Øget fleksibilitet til virksomhederne står højt på DIs ønskeliste.

Men Hans Skov Christensen benyttede også lejligheden til at bakke op om den del af statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) nytårstale, der handlede om de pressede børnefamilier.

»Vi har fokus på, at børneliv, familieliv og arbejdsliv skal kunne hænge sammen. Derfor har vi pligt til at sikre familierne en fleksibilitet, så de selv kan bestemme, hvem der arbejder hvor meget. Hvis det står til os, skal den enkelte familie have mulighed for at beslutte, at de vil have en 60-timers arbejdsuge til manden og en 20 timers arbejdsuge til kvinden,« siger Hans Skov Christensen. Han understreger, at det skal være muligt for lønmodtagerne at arbejde mere i nogle perioder af deres liv end andre.

DI og CO-Industri har sat 10. februar som deadline for, hvornår de senest forventer at have en aftale på plads. Læs også portræt af Kim Graugaard på bagsiden

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen