Berlingske Business
17:42

Formuepleje har vind i sejlene

Der er fart på for både kunder hos og ejerne af selskabet Formuepleje i Århus, som nu har 10 milliarder kroner under forvaltning fra meget velhavende danske familier. Også et formueselskab i Herning klarer sig godt - trods de dårlige aktietider.

Selv om 2002 formentlig vil gå over i historien som et af de værste investeringsår i nyere tid, går det godt for to små fondsmæglerselskaber, som lever af at passe og pleje private formuer for velhavende danskere. Både formuer og afkast vokser.

Det ene selskab, Formuepleje A/S i Århus, har netop passeret en milepæl i sin 16-årige historie: En formue bestående af aktier, obligationer og valuta på mere end 10 milliarder kroner er nu under forvaltning.

Det er mere end en femdobling siden 1995, og en nærmest eksplosiv vækst fra det rene ingenting, da selskabet blev etableret i 1986. Opskriften på at suge penge til sig hos Formuepleje A/S har været den samme siden starten:

Forholdsvis pæne afkast og investeringer målrettet mod rige kunder på basis af no cure-no pay princippet. Det vil sige, at kunderne kun betaler, hvis selskabet formår at skabe et positivt afkast.

Der betales altså kun honorarer til Formupleje A/S, hvis investeringerne går godt, og der kommer gevinst. Er der tab, slipper kunderne derimod for administrationsudgifter.

På den måde skulle kunder og rådgivere få samme interesse - nemlig at skabe afkast og ikke bare lave handler, som giver indtægter fra kurtage, forskellen mellem købs- og salgskurser med videre.

»På individuelle og personlige porteføljer, som arbejder i obligationer, skal vi have mellem fire og fem procent af afkastet, og med rene aktieinvesteringer er det mellem syv og ti procent,« fortæller direktør Erik Møller fra Formuplejeselskaberne A/S.

Afregner efter afkast

Direktør i Dansk Aktionærforening Claus W. Silfverberg mener, det lyder som et godt princip.

»I en investeringsforening betaler man rask væk mellem én og to procent af formuen årligt i omkostninger. Hvis afkastet er på fem procent, svarer det til, at mellem 20 og 40 pct. af afkastet går til omkostninger, så det er ganske meget. Og man skal også betale omkostninger i investeringsforeninger, selv om afkastet er negativt,« siger Claus W. Silfverberg.

Aktionærforeningens direktør roser derimod de få selskaber herhjemme, som alene tager honorar, hvis de skaber værdier til deres kunder.

Også fondsmæglerselskabet Investering & Tryghed i Herning har siden 1997 beskæftiget sig med formuepleje og rådgivning om aktier og obligationer.

Selskabet forvalter i dag 1,8 mia. kroner fordelt på ca. 100 kunder, og her er princippet også, at selskabet ikke belønnes efter, hvor mange gange kundernes portefølje lægges om. Der betales således ikke kurtage, når der handles, men en fast årlig afgift, som udgør 0,175 til 0,25 procent af formuer mellem én og 2,5 millioner kroner, oplyser administrerende direktør Michael Krogh.

Hos Investering & Tryghed er kravet, at man stiller med mindst én million kroner i personlig formue, mens det hos Formuepleje i Århus alene er personer med private formuer på mere end 10 millioner kroner, som kan tilbydes den form for individuel investeringspleje, som selskabets tæt ved nuværende 150 familiekunder i dag nyder godt af.

»Det er typisk velhavende familier, der har ejet egen virksomhed, som er vores kunder,« fortæller Erik Møller.

Men andre 170 har også investeret penge i ét eller flere af Formueplejes investeringsselskaber, som hedder Plan-Pareto, Plan-Safe, Plan-Epikur, Plan-Penta eller Plan-Mercur, og som typisk investerer i enten aktier eller obligationer. Egenkapitalen er suppleret med lån optaget i Schweiz eller andre steder, hvor renten er lav.

Undgik IT-sammenbruddet

Adgangskravet til disse selskaber er 50.000 kroner, og afkastene har været flotte.

»Siden 1995 har alle Formuepleje-selskaber givet et afkast på over 150 procent efter skat,« siger Erik Møller.

Den væsentligste årsag til disse afkast er vellykkede skift mellem aktier og obligationer. For eksempel valgte Formuepleje allerede i efteråret 1999 at sælge ud af de teknologibaserede aktier og skifte til obligationer. Tilsvarende ser selskaberne i dag med stor skepsis på investering i lange obligationer, som er kommet for højt op i kurs. Blandt andet derfor har Formuepleje allerede nu valgt at nedbringe andelen af obligationer og øge andelen af aktier.

Samme strategi arbejder Investering & Tryghed efter lige for tiden, og derfor har selskabet øget andelen af aktier i deres porteføljer fra 20 til 35 procent inden for det seneste års tid, oplyser Michael Krogh.

»Indtil for nylig har vi kørt med ret små aktieandele, og derfor har vores kunder i år i snit kun haft et negativt afkast på mellem to og tre procen,« siger direktøren.

De fem selskaber fra Formuepleje i Århus har hver deres profil.

Det ældste selskab er Plan-Safe A/S, hvor 100 kroner siden starten i 1988 er blevet til 630 kroner efter skat. Her er målet via en spredning i aktier og obligationer og lån i blandt andet schweizerfranc at skabe det størst mulige afkast efter skat. Selskabets fremtidige mål for afkast hedder 150 procent gange et verdensindeks for obligationer og 100 procent mere end aktier.

De øvrige to aktiebaserede selskaber, Plan-Epikur A/S og Plan-Penta, adskiller sig kun fra Plan-Safe A/S ved at have lidt højere aktieandele.

Ud over de tre aktiebaserede selskaber forvaltes kapitalen også for to obligationsselskaber. Af disse er Plan-Pareto A/S det største.

Kursen er her siden starten i efteråret 1999 steget næsten 40 procent efter skat.

Det sidste selskab er Plan-Merkur A/S, der oprindeligt havde til formål at investere i small-cap aktier. Da handelen med disse døde ud på Københavns Fondsbørs i 1999, blev konceptet ændret, og der er siden opnået et afkast på 74 procent, oplyser Erik Møller.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen