Berlingske Business

Forhandlinger brudt sammen

Forhandlinger brudt sammen - 1
Foto: Carl Redhead

LO vil ikke lade de sidste 35.000 lønmodtagere omfatte af DAs krav om »forsømt tid«. Forhandlingerne om et mæglingsforslag er brudt sammen .

Forhandlingerne mellem DA og LO brød søndag morgen sammen, efter næsten tre døgns anstrengelser i Forligsinstitutionen.

Forligsmand Asbjørn Jensen havde ellers sat næsen op efter, at han kunne præsentere et samlet mæglingsforlsag i løbet af weekenden.

I stedet er overenskomstforhandlingerne rykket et skridt nærmere en storkonflikt. Og DAs adm. direktør Jørn Neergaard Larsen tøver ikke med, at betegne situationen som meget alvorlig.

»Selvfølgelig er det alvorligt, når parterne må give op i den her fase. Der er fundet løsninger på 95 procent af områderne. De ville være godt, hvis vi havde været i stand til at finde en løsning for resten, så hele mæglingsforslaget kunne komme til urafstemning,« siger Jørn Neergaard Larsen.

Det er først og fremmest DA/DIs krav om »forsømt tid«, som skiller parterne.

Kravet indebærer, at arbejdsgiverne kan kræve tabt produktion i forbindelse med overenskomststridige arbejdsnedlæggelser indhentet ved overarbejde uden tillæg.

Slagterne blokerer
DI har allerede indført bestemmelsen i den toneangivende overenskomst med CO-industri.

Men LO er ikke villig til, at lade kravet gælde, for de 35.000 lønmodtagere, som endnu ikke har fået en overenskomst.

Det skyldes især, at slagterne er blandt de lønmodtagere, der skal samles op i et mæglingsforslag. Og deres forhandlinger brød netop sammen på grund af Dansk Industris krav om forsømt tid.

»CO-industri havde en bestemmelse om forsømt tid i forvejen, men slagterne har aldrig haft sådanne bestemmelser. Nu kræver DA, at de indfører hele bestemmelsen på en gang. Det er ikke fair,« siger LO-formand Hans Jensen.

Han understreger, at Dansk Industri og CO-industri blot har udvidet deres bestemmelse om forsømt tid. Og at den aldrig har været særligt anvendt i industrien, der ikke harproblemer med overenskomststridige arbejdsnedlæggelser som slagterierne.

Men Hans Jensen mener, at bestemmelsen om forsømt tid vil blive opfattet som en ren provokation ude på arbejdspladserne.

»Ved slagteriernes overenskomstfornyelse for et år siden lavede man et fredsprotokolat, der skal imødegå strejker. Det betyder, at antallet af overenskomststridige arbejdsnedlæggelser er faldet dramatisk. Jeg synes, vi skal gå videre af den vej, og forbedre dialogen mellem medarbejderne og ledelsen,« siger Hans Jensen.

Barselsfond
Den anden store knast som LO og DA mangler at løse, er spørgsmålet om en central barselsfond. Det problem er parterne ikke begyndt at diskutere endnu, men LO-formand Hans Jensen lægger ikke skjul på, at det skal løses.

»Det er et ultimativt krav ikke bare fra lønmodtagernes side, men fra hele samfundet. Det må være gået op for alle parter, elles har de da hørt signalerne fra folketinget meget dårligt,« siger Hans Jensen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen