Berlingske Business

Finansens farvel til de offentlige vagthunde

Finansens farvel til de offentlige vagthunde - 1
»I værste fald er de (offentlige vagthunde, red.) en klods om benet, fordi det tager for lang tid, før de fatter tingene. De offentlige repræsentanter kan ikke leve op til de forventninger, som nogle måske har. De kan ikke råbe vagt i gevær før et krak ¿ endsige forhindre det,« sagde Venstres erhvervspolitiske ordfører, Pia Larsen, som selv var offentligt udpeget repræsentant i Midtbanks bestyrelse. Foto: Bjarne Luethcke

I 66 år har staten haft sine egne vagthunde i de finansielle virksomheders bestyrelser. De har dog aldrig kunnet forhindre krak og andre odiøse episoder, og nytårsaften forlod de sidste deres poster.

Det er nu endegyldigt slut med offentlige vagthunde i de danske banker og forsikringsselskaber.

Ved årsskiftet forlod de sidste af slagsen deres bestyrelsesposter i den finansielle sektor.

Ordningen med offentlige repræsentanter i bestyrelserne har haft en lang levetid. Den går tilbage til 1937 for sparekassernes vedkommende. I 1970 kom realkreditten med, i 1974 bankerne, og i 1993 også livs- og pensionsforsikringsaktieselskaber.

Men op gennem 1990erne kom deres berettigelse til heftig debat.

På et seminar for offentligt udpegede bestyrelsesmedlemmer i 1997 sagde den daværende ordførende bankdirektør i Danske Bank, Knud Sørensen, at de var »overflødige«, og at de ikke kunne »bidrage med noget nyt«.

Han fik fuld opbakning fra Venstres daværende erhvervspolitiske ordfører, Pia Larsen, som selv var offentligt udpeget repræsentant i Midtbanks bestyrelse. Hun udtrykte sig mere markant.

»I værste fald er de en klods om benet, fordi det tager for lang tid, før de fatter tingene. De offentlige repræsentanter kan ikke leve op til de forventninger, som nogle måske har. De kan ikke råbe vagt i gevær før et krak - endsige forhindre det,« sagde Pia Larsen dengang.

Det var Hafnia, Baltica, Kreditforeningerne, Kronebanken, C & G Banken, 6. Juli banken, Himmerlandsbanken, Bornholmerbanken og Varde Bank da også »gode eksempler« på.

Pia Larsens tilstedeværelse i Midtbanks bestyrelse forhinderede f.eks. heller ikke, at banken og den øverste ledelse blev dømt for insiderhandel i forbindelse med Svenska Handelsbankens overtagelse af Herning-banken.

Da ordningen med de offentlige repræsentanter blev afskaffet for knap to år siden, skete det i fuldstændig stilhed. Og siden har langt de fleste offentlige vagthunde forladt deres hverv i takt med, at deres udnævnelsesperioder er løbet ud. Resten, deriblandt repræsentanterne i bestyrelserne for Haandværkerbanken, Ringkjøbing Bank, Ringkjøbing Landbobank, Morsø Bank og Lokalbanken i Nordsjælland, gik af nytårsaften.

Enkelte af de tidligere offentlige repræsentanter indgår nu i de finansielle virksomheders bestyrelser som generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer. Det gælder f.eks. professor Claus Vastrup i Danske Bank. Men det gælder de færreste.

»Man kan ikke udelukke, at nogle er blevet valgt på generalforsamlingerne som almindelige bestyrelsesmedlemmer. Men det er min opfattelse, at den offentlige repræsentant i langt de fleste tilfælde stille og roligt trådt ud af bestyrelserne,« siger direktør Jan Kondrup fra brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter.

Han mener ikke, at det er udtryk for manglende kvalifikationer, der er årsag til, at de fleste offentligt udpegede ikke er genvalgt som ordinære bestyrelsesmedlemmer i bankerne.

»I mange tilfælde kører man jo med det maksimale antal generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer ifølge vedtægterne. Så har der jo ikke været ledige pladser i bestyrelsen,« siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen