Berlingske Business

Fængselsdom for fodersvindel

Dokumentfalsk: En tidligere og nuværende chef for dyrefoderfirmaet Scanmills ryger i fængsel for omfattende dokumentfalsk med danske veterinærdokumenter. En sag, der har ført til nye stramninger.

Dokumentfalsk med veterinærcertifikater til eksport af foderstoffer kostede i går en tidligere og den nuværende direktør for Scanmills en tur i fængsel.

Vestre Landsret i Odense idømte således den tidligere adm. direktør og medejer af foderfirmaet to års fængsel. Heraf blev de fire måneder gjort ubetinget. Scanmills tidligere chef indrømmede, at han i årene 1996-99 i 854 tilfælde havde brugt falske dokumenter i forbindelse med udførsel af dyrefoder til Østeuropa, bl.a. Rusland.

Fodersvindel- og dokumentfalsksagen er en af de første sager af sin art herhjemme. Handelen indbragte selskabet en fortjeneste på seks mio. kr. ud af en omsætning på cirka 300 mio. kr. I dag arbejder den fhv. direktør i Rusland og samarbejder med sit gamle firma.

Den nuværende direktør fik otte måneders fængsel, hvoraf de to år blev gjort ubetinget. De to forklarede i retten, at Scanmills oprindeligt havde fået originale papirer med underskrifter og stempel fra Plantedirektoratet. Dette blev kopieret over på falske dokumenter. Dermed så det for myndighederne og importørerne i importlandene ud som om, en dansk myndighed havde sagt god for foderstofferne. Ifølge direktoratet solgte virksomheden et blandingsprodukt, som hovedsagelig bestod af kød- og benmel fra svin, kvæg og kyllinger. Importørerne solgte det som fiskemel til svine- og kyllingefarme. Importørerne vidste således godt, at der ikke var rigtigt fiskemel, men et produkt med en smule fisk i, lød forklaringen i retten.

Da produkterne blev solgt videre som fiskemel, gav det importørerne en bedre pris, end hvis varerne blev markedsført som et blandingsprodukt uden reelt indhold af fisk.

Som baggrund for dokumentfalskneriet forklarede Scanmills tidligere chef, at Plantedirektoratet brokkede sig for meget og skulle bruge for megen tid til at udstede dokumenter. Da foderstofferne skulle sendes hurtigt at sted, og transportskibe lå og ventede i havnene, valgte Scanmill-ledelsen selv at udfærdige de nødvendige dokumenter.

Sagen har ført til, at Plantedirektoratet nu stiller meget firkantede krav til danske eksportører af foderstoffer til tredjelande for at forhindre svindel.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen