Berlingske Business
17:42

EUs svære fiskerikabale

Meget står på spil for Danmark, når fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) skal forsøge at strikke et forlig om en EU-fiskerireform sammen. Får det danske EU-formandskab ikke en aftale om nedskæring af den store europæiske fiskeriflåde på plads, står EU-landene endnu mere splittede end før.

Interview

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) skal i de kommende måneder bevise, om hun kan levere et solidt stykke politisk arbejde.

Lykkedes det hende som formand for EUs råd af fiskeriministre at få et forlig omkring en fiskerireform strikket sammen, består hun. Hvis ikke, så står de europæiske lande endnu mere splittede end hidtil. Og samtidig er der ingen løsning på det enorme overfiskeri på de sparsomme fiskeressourcer.

Meget står på spil for, om Danmark som EU-formand får succes eller ej, og Mariann Fischer Boel (V) erkender, at tidspresset er enormt, hvis reformen skal på plads nu.

»Jeg ville jo frygtelig gerne have en vedtagelse på vores rådsmøde i november i Bruxelles. Da EU-Parlamentet også skal høres, er vi under et voldsomt tidspres, fordi EU-Kommissionen er kommet med sit forslag meget sent. Selv om det er spørgsmålet, om vi kan nå at få en reform på plads, er det mit mål, at vi SKAL blive færdige, « siger Mariann Fischer Boel.

Umiddelbart synes det at være en uoverkommelig, ja nærmest håbløs opgave at opnå enighed.

Især oven på de gentagne forsinkelser af landbrugs- og fiskerikommissær Franz Fischlers kontroversielle forslag.

Også balladen om den pinlige fyring af den højt respekterede EU-embedsmand, danskeren Steffen Smidt, der var hovedarkitekt på den den store plan, spøger stadig i kulissen.

EU-Kommissionen har dog ikke ændret på reformforslaget, som specielt Spanien har slået sig i tøjret over, fordi kraftige nedskæringer rammer landets fiskeriflåde hårdt.

Vanskelig mission

Planen kan indebære drastiske reduktioner af den alt for store EU-fiskeriflåde. At der bliver slagsmål mellem EU-landenes fiskeriministre er oplagt, da konsekvensen af Kommissionens forslag kan blive, at 8.600 skibe, eller knap ti procent af hele EUs fiskeriflåde tages ud af fiskeriet. I Danmark vil det også gøre ondt, da 730 kuttere og trawlere - eller næsten en tredjedel af flåden - muligvis må hugges op.

Den desperate jagt efter fisk må stoppe, mener Franz Fischler. Mange bestande er truet efter mange års overfiskeri. Lige fra torsk i Kattegat og Nordsøen til jomfruhummer og tunge i Biscaya-bugten ved den spanske kyst. Spanien har en af EUs største fiskeriflåder og dermed en klar interesse i at forpurre en reform.

Mislykkedes det for Mariann Fischer Boel at opnå et forlig, vil Spanien være tilfreds. I den danske lejr bliver der skuffelse, fordi der er behov for et akut indgreb i overfiskeriet i EUs farvande, mener den danske fødevareminister.

»Det er klart at fiskerikapaciteten skal ned. De sydeuropæiske lande, der i EU-sammenhæng går under navnet »Fiskeriets Venner« er meget imod fjernelse af den direkte støtte. Men der er jo ingen, der tror på, at Fischlers forslag vil gå igennem uden ændringer. Derfor skal der files og hugges på forslaget. Kommissionens forslag går ikke igennem i sin helhed. I de nordeuropæiske lande vi vil være en klar forståelse for en reform,« mener Mariann Fischer Boel.

Ikke blot Spanien, men også Frankrig, Italien og Irland er imod drastiske reformer. Kommissionen vil gøre radikalt op med mange års EU-støtte - på cirka fire milliarder kroner årligt - til nybyggeri af fiskeriflåden. Politikken med at give støtte til nye skibe skal ophøre, men til gengæld skal der gives et par mia. kr. ekstra til ophugning af skibe.

Dyrevelfærd

En fiskerireform bliver fødevareministerens vigtigste opgave under det danske formandsskab for Den Europæiske Union.

Men Mariann Fischer Boel kommer også til at håndtere de vanskelige drøftelser omkring en evaluering og eventuelle ændringer af landbrugspolitikken.

Desuden er der forslag om overvågning og bekæmpelse af salmonella og andre fødevarebårne sygdomme. Dvs. det, som mennesker bliver syge af, hvis de ikke får nogle ordentlige fødevarer.

»Det er helt afgørende, at de nye central- og østeuropæiske ansøgerlande skal opfylde EUs høje krav til fødevaresikkerhed. Ansøgerne skal kunne opfylde vores krav til fødevaresikkerhed på slagterierne og de veterinære krav. Sker det ikke, får de østeuropæiske virksomheders produkter ikke lov at komme ind på det vesteuropæiske marked,« fastslår Mariann Fischer Boel.

En række andre forslag er også på dagsordenen, bl.a transport af dyr til slagtning, som EU-kommissær for sundhed og forbrugerbeskyttelse, David Byrne, ventes fremsætte til behandling Ministerrådet i oktober.

»Danmark går klart ind for, at f.eks. søer og heste ikke må transporteres mere end højst otte timer fra de bliver sendt hjemmefra til de er fremme på slagteriet, « siger ministeren.

I Danmark er der enighed om reglerne for dyretransport mellem ministeren, Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening og Forbrugerrådet. EUs nuværende regler siger, at det er tilladt at køre slagtedyr i 24 timer i træk og transportere dem ad landeveje over hele Europa.

Mariann Fischer Boel vil indføre en otte timers regel i hele EU. Hun er stadigvæk rystet over afsløringerne af hestetransporter fra Danmark til Italien. En TV-udsendelse viste i foråret, hvordan eksportører og vognmænd havde sat transporterne i system.

I udsendelsen så man, hvordan gamle heste, der hverken fik vådt eller tørt af chaufføren, lide under undervejs til endestationen, slagteriet. Samtidig kom det frem, at danske søer blev sendt til slagtning Midttyskland.

»Jeg anede ikke i min vildeste fantasi, at det foregik. Fødevaregionerne under Fødevaredirektoratet har ikke været tilstrækkeligt opmærksomme på det her, og nu har vi strammet op på reglerne. Jeg så helst, at alle danske dyr blev slagtet i Danmark, for det er unaturligt at sende gamle søer, der ikke længere kan bruges til at producere smågrise, ud på lange transporter for at blive slagtet,« siger Mariann Fischer Boel.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen