Berlingske Business

Europa lokker stadig

Europa lokker stadig - 1

Ny OECD-rapport viser, at antallet af indvandrere fortsætter med at stige i de vestlige lande. Men ikke så meget i Nordeuropa.

De seneste års økonomiske afkøling har ikke kølet lysten hos immigranter fra den tredje verden til at flytte til USA og Europa. En ny undersøgelse fra OECD viser, at USA lukkede én million immigranter ind i 2002, en stigning på 25 procent i forhold til året før. I Europa steg antallet af immigranter - eller flygtninge, som vi kalder dem her - med 15 procent. Stigningen var dog mere begrænset i Nordeuropa.

»Til trods for det forringede økonomiske klima (...), fortsatte den opadgående tendens i international immigration, som man har kunnet se siden midten af 1990erne,« skriver OECD og fortsætter, at selvom »der har været en vis opbremsning i væksten, er der ikke tale om et egentligt brud.«

Tallene dækker over en markant stigning i antallet af folk, der immigrerede for at få arbejde - både permanent arbejde og mere sæsonbetonet arbejde. Men også antallet af flygtninge og familiesammenførte steg.

Samtidig kunne OECD observere ændringer i immigrationsmønstrene. Således steg antallet af immigranter fra Rusland, Kina og Filippinerne hurtigere end fra andre lande.

Der var også ændringer i, hvem der immigrerer. Således steg antallet af højtuddannede immigranter, som bidrog til en egentlig hjerneflugt fra visse lande, blandt andet Sydafrika.

Når indvandrere vælger nyt land, ser de navnlig på tre forhold: Hvor økonomisk attraktivt er landet, bor der i forvejen slægtninge, og ligger det tæt på oprindelseslandet? Mange attraktive lande har imidlertid strammet kursen overfor indvandrere, og det kunne aflæses i tallene. Det gjaldt ikke mindst i de nordeuropæiske lande,

Danmark er et af de europæiske lande, der har fået fod på menneskestrømmene. Sidste år steg antallet af udlændinge i Danmark kun med tre procent, dramatisk mindre end det europæiske gennemsnit. Ved indgangen til 2002 boede 266.700 udlændinge i Danmark, hvilket svarer til godt fem procent af befolkningen - et tal, der stiger til 7,7 procent, hvis man tæller efterkommerne med. Heraf var en femtedel fra andre EU-lande. 13 procent var fra det tidligere Jugoslavien, 11 procent fra Tyrkiet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen