Berlingske Business

EU-toppen skal ud i lyset

Tysk-britisk forslag om at åbne for en del af de hidtil hemmelige rådslagninger mellem EU-landenes ministre følges op af EU-Kommissionen, der nu også vil offentliggøre referater fra sine møder. Anders Fogh parat til større åbenhed

BRUXELLES

Næsten ti år efter at EU-landene på et topmøde i Birmingham lovede hinanden at skabe mere »ÅND« - åbenhed, nærhed og demokrati - i deres beslutningssystem ser det nu ud til, at nogle af løfterne bliver ført ud i virkeligheden.

I et fælles brev til det spanske EU-formandskab foreslår den britiske premierminister Tony Blair og den tyske forbundskansler Gerhard Schröder, at en større del af forhandlingerne i EUs ministerråd gøres offentlige.

Under det sidste danske EU-formandskab i 1993 begyndte man så småt at holde »åbne debatter« i EUs ministerråd, hvor fagministre fra de 15 medlemslande mødes.

Men TV-transmissionerne fra disse møder har aldrig rigtig været nogen sællert, idet ministrene for det meste nøjedes med at læse harmløse taler op om generelle politiske emner.

I det tysk-britiske forslag skal EUs ministerrådsmøder derimod være offentlige, lige så snart de bevæger sig ind på lovgivning - f.eks. vedtagelse af direktiver om miljø eller industri.

Det vil sige, at det fremover skal stå helt klart for Europas borgere, hvordan hver enkelt medlemsland forholder sig til EU-forslag om lovgivning.

De udenrigs- og sikkerhedspolitiske drøftelser mellem EUs udenrigs- og forsvarsministre skal derimod stadig foregå bag lukkede døre.

Større effektivitet

Den større åbenhed skal ledsages af en større effektivitet i Ministerrådets arbejde, hedder det i forslaget fra Blair og Schröder.

Med op til 27 medlemslande i EU om nogle år bliver der ikke længere tid til de såkaldte »tour de tables« i EUs ministerråd, hvor hvert medlemsland på skift får ordet.

Der skal hurtigere gribes til afstemninger i Ministerrådet med mulighed for at stemme de genstridige lande ned frem for, at problemerne med meget teknisk lovgivning skydes videre til EUs topmøder, foreslås det. EUs topmøder skal i stedet koncentrere sig om nogle få afgørende politiske spøgsmål.

De to regeringschefer lægger i brevet op til, at den nye arbejdsgang i Ministerrådet skal vedtages på EUs topmøde i Sevilla i juni.

»Det vil være et tydeligt signal om, at EU er parat til at gennemføre reformer og sikre udvidelsesprocessen«, skriver de. I forvejen er generalsekretæren for EUs ministerråd, Javier Solana, på vej med sin rapport om, hvordan EU-arbejdet praktisk kan gøres bedre.

EU-Kommissionen vil i løbet af nogle uger begynde at offentliggøre delvise referater fra sine ugentlige møder, oplyser en talsmand for EU-Kommissionen: »Vi håber, det vil skabe yderligere gennemsigtighed i lovgivningsprocessen.«

Referaterne fra møderne blandt EU-kommissærerne vil blive lagt ud på EUs hjemmeside: www.europa.eu.int.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen