Berlingske Business
09:45Analysehus: Derfor vil efterspørgslen på olie falde

EU straffer George Bush

Berlingske Erhverv orienterer hver mandag om nye initiativer og forslag fra EU-systemet, som er af betydning for danske virksomheders dagligdag.

Et enigt Ministerråd har besluttet at indføre straftold på udvalgte amerikanske produkter, hvis USA fortsat nægter at kompensere for de tab, EU vil få som følge af den forhøjede importafgift på stålprodukter, som præsident George W. Bush indførte tidligere på året.

Den nye straftold vil træde i kraft fra den 3. juli, og de udvalgte varer, der skal pålægges straftold på op til 100 pct. er nøje prikket ud hos producenter, der ventes at bibringe Bush flest mulige indenrigspolitiske problemer. EUs straftold lægges således på stålprodukter, citrusfrugt, ris og tekstilvarer - alle fremstillet i stater, som er politisk meget betydningsfulde for Bush.

EUs handelskommissær, franskmanden Pascal Lamy er overordentlig tilfreds med enigheden i Ministerrådet og kalder afgørelsen »et klart politisk signal og en stærk beslutning«. Han er fast besluttet på at sætte hele apparatet med straftold for amerikanske produkter i værk præcis på datoen, hvis ikke USA forinden har vedtaget kompensationer for EUs stålproducenter.

Dette er sidste udkald, siger Lamy, der samtidig har klaget til verdenshandels-organisationen, WHO, fordi USAs importafgift på stål er i strid med internationale handelsregler. WHO har sat et undersøgelsespanel i gang med at granske USAs skridt, men det kan - med alle appelafhøringer og andre procedurer - tage op mod halvandet år, inden WHO kan træffe en afgørelse, og det vil EU ikke vente på.

Luftstrejke truer i EU

Skal man med fly inden for EUs luftrum på onsdag, bør man nok lige sikre sig, at flyet overhovedet har til hensigt at lette fødderne fra jorden. Onsdag er der risiko for en strejke blandt flyvelederne i fem europæiske lande, skriver Reuters Bureau.

Flyveledere i Frankrig vil nedlægge arbejdet mellem kl. 06 og 22, mens flyvelederne i Portugal, Italien, Grækenland og Ungarn har varslet arbejdsnedlæggelser mellem kl. 12 og 16. Det oplyser de berørte fagforeninger til nyhedsbureauet. Der tales også om, at flyvelederne i Schweiz vil følge efter. De flyselskaber, der rammes af arbejdsnedlæggelserne, skulle på forhånd være varslet om, hvad der venter dem.

Aktionerne er en protest imod EU-Kommissionens forslag til det såkaldte »Single Sky«, dvs. et forslag om at skabe et fælles europæisk luftrum i de øverste dele af luftrummet, harmonisere de forskellige tekniske standarder, der findes i EU-landene samt sikre en bedre koordinering mellem den militære og den civile luftfart.

EUs transportministre skal i dag, mandag, i Luxembourg diskutere det omstridte forslag, men det ventes ikke, at ministrene vil træffe en endelig beslutning nu.

Det er de franske flyveledere og deres fagforeninger, der er de største modstandere af forslaget, som i princippet går ud på at fjerne de nationale luftfartsgrænser og i stedet dele luftrummet op i nye zoner for flyruter.

Fodergiftårsag fundet

Den seneste uges fødevareskandale i Tyskland ebber nu langsomt ud, idet man som det vigtigste har fundet hovedkilden til giftstofferne i det kyllingefoder, som via slagtekyllinger har fundet vej til middagsbordene.

EU-Kommissionen, som i sidste uge hastindkaldte sine videnskabelige toprådgivere fra EU-landene, siger nu, at problemet er indkredset, og det er fremover en teknikersag at få løst de resterende knuder i sagen. Kort fortalt er der fundet kyllingefoder med rester af det giftige og måske kræftfremkaldende ukrudtsmiddel nitrofen, der er forbudt i EU.

Økologisk opdrættede kyllinger, der har spist det pågældende dyrefoder, er nu slået ned i hundredtusindvis, men formentlig er kød og æg fra kontaminerede kyllinger allerede fortæret af mange forbrugere i flere EU-lande. Sagen minder stærkt om dioxin-krisen i Belgien for tre år siden. Myndighederne har sporet kilden til det forgiftede kyllingefoder til et kornlager i Malchin i det tidligere Østtyskland.

Det viser sig, at lageret under det kommunistiske styre dengang blev brugt til opbevaring af pesticider og ukrudts-midler. Siden er lageret blevet brugt til opbevaring af hvede, som viser sig at have opsuget lagerets tilbageblevne res-ter af giftstofferne i sig.

Tyskland har nu lukket 93 økologiske landbrug, der avler kyllinger eller andet fjerkræ og æg. De tyske sundhedsmyndigheder har til nyhedsbureauerne udtalt, at nitrofen kun udgør en alvorlig helbredsrisiko, hvis stoffet indtages over længere tid. På den anden side ved myndighederne endnu ikke, i hvor mange år giften er fulgt med foderet ud af lageret.

Nye bilforsikringer

EU-Kommissionen har fremlagt et nyt forslag til en mere ensartet, europæisk motorkøretøjsforsikring i EU. Forslaget sigter blandt andet på at gøre det lettere for bilejere at opnå korttids forsikringsdækning for biler købt uden for eget hjemland.

Det vil lette EU-borgernes muligheder for at købe biler hvor som helst i EU, han eller hun måtte falde over det bedste og billigste bilkøb. Efter Kommissionens mening vil det stimulere den grænseoverskridende konkurrence på bilmarkedet.

Det mest interessante ved forslaget er dog nok så meget, at forsikringsdækningen ved uheld og ulykker foreslås væsentlig forhøjet i forhold til de nugældende regler. Og det vil fremover også komme til at omfatte fodgængere og cyklister, der involveres i forsikringssager for motorkøretøjer.

Det britiske Financial Times oplyser, at efter Kommissionens forslag skal minimumsdækningen hæves til en million euro (7,44 millioner kr.) for hver person, der kommer til skade i en ulykke forårsaget af et motorkøretøj. Minimumsgrænsen for skader på ejendom skal hæves til 500.000 euro, det halve af persondækningen.

Hvis de foreslåede grænser indføres, må Italien, Irland, Spanien , Grækenland og Portugal hæve deres minimumsdækning. Res-ten af medlemslandene lever allerede op til de nye krav. Men forslaget om at »de svageste trafikanter«, altså fodgængere og cyklister, skal med i puljen, er i dag kun gennemført af fire lande, nemlig Frankrig, Belgien, Sverige og Finland, oplyser Kommissionen. På det felt må Danmark således revidere sin forsikringspolitik - hvis altså Kommissionens nye forslag vedtages.

Fælles pensionsregler

De 15 medlemslande skal have fælleseuropæisk lovgivning på pensionsområdet, siger EU-Kommissionen.

Den er træt af, at vidt forskellige pensionsordninger i de enkelte medlemslande er så inkompatible, at de sjældent kan føres med over grænserne, hvis en arbejdstager i ét medlemsland ønsker at tage arbejde i et andet medlemsland.

De forskellige pensionsreglerne er én af grundene til den manglende mobilitet, som for tiden menes at være den ringeste, men har set i de seneste 50 år. I 2000 har kun 16,4 pct. af EU-borgerne været beskæftiget hos en arbejdsgiver i mindre end et år, sammenlignet med 30 pct. i USA.

En anden grund til den manglende mobilitet på arbejdsmarkedet er forskellige sikringsordninger for sygdom og sundhed samt andre inkompatible regler. I samarbejde med arbejdsmarkedets parter, det vil sige de europæiske arbejdsgiveres og arbejdstageres organisationer, har Kommissionen nu lanceret resultaterne af nogle interne analyser, der går ud på at komme de protektionistiske syge- og pensionsordninger til livs.

Årsagerne angives at være blandt andet alt for hård beskatning i hjemlandet, hvis man flytter pensionen til udlandet, ventetider for at blive medlem af en pensionsordning i et andet land, forringelser under karriereskift, overgangsordninger med indbyggede forringelser osv. Næste skridt bliver, at parterne vil fremlægge forslag til, hvordan man kommer uvæsenet til livs, for eksempel nye kollektive aftaler, direktiver, anbefalinger, fælles praksis eller specifikke guidelines.

Bøder til bankkartel

Kommissionen har uddelt bøder på samlet en lille milliard kroner til otte østrigske banker for at have deltaget i et omfattende priskartel.

De otte banker ledelsers mødtes en gang om måneden i fem-seks år i den såkaldte »Lombard Club«, et bankkartel, der dækkede hele Østrig ud i selv den mindste landsby, for at fastsætte rentesatserne for ind- og udlån og andre satser.

Men en dag i juni 1998 mødte Kommissionen uanmeldt op i bankernes lokaler og opdagende kartellet.

EU-Kommissær for konkurrence, Mario Monti betegner dette kartel som et af de mest chokerende, Kommissionen nogensinde har opdaget, på grund af dets institutionaliserede og omfattende karakter, både med hensyn til involverede bankydelser og det geografiske område, det dækker.

De hundredvis af dokumenter, der blev fundet - mødereferater, memoranda, telefonnotater, korrespondance osv. - afslørede et net af karteludvalg, som dækkede hele Østrig og alle bankprodukter og -tjenester samt reklameaktiviteter eller rettere manglende reklameaktiviteter.

Kartelmedlemmerne fastsatte ind- og udlånsrenten for både privat- og erhvervskunder, gebyrer for visse tjenester samt pengeoverførsler og eksportfinansiering.

De otte banker skal nu betale bøder på ialt 924,5 millioner kr.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen