Berlingske Business

EU bremser administrativ lettelse

Løftebrud: 220.000 danske arbejdspladser går glip af administrative lettelser, fordi regeringen ikke kan leve op til sit løfte om at fjerne arbejdspladsvurderingerne i de små virksomheder.

Et par hundrede tusinde virksomhedsledere havde formentlig set frem til mindre administrativt bøvl, da den borgerlige regering fremlagde sin konkurrence-evnepakke i slutningen af januar.

Men knap en måned efter må beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) trække en væsentlig del af løfterne tilbage, når det drejer sig om at lette de administrative byrder på arbejdsmiljøet.

Et vigtigt punkt var nemlig at spare de små danske virksomheder med mindre end ti ansatte for at udarbejde arbejdspladsvurderinger, den såkaldte APV.

Slipper ikke

Men det bremser en afgørelse fra EF-domstolen over for Tyskland for.

Ifølge den skal alle virksomheder uanset størrelse »iværksætte foranstaltninger til forbedring af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet.«

Derfor slipper de 220.000 danske arbejdssteder, som har mellem en og ni ansatte, alligevel ikke for at udarbejde APV-redegørelser for deres medarbejdere, erkender beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Enklere krav

»Det har ligget mig meget på sinde at befri de små virksomheder for unødigt bøvl med at skulle lave detaljerede beskrivelser af snart det ene snart det andet. Jeg har derfor bedt Kammeradvokaten undersøge, om det er muligt at forenkle kravene til selve indholdet af APVen i forhold til disse virksomheder,« siger Claus Hjort Frederiksen.

I Dansk Handel & Service appellerer udviklingschef Markus Bjørn Kraft til regeringen om, at den indfører en slags selvforvaltningsmodel for virksomhederne, når de nu ikke kan slippe for arbejdspladsvurderingerne.

»Når virksomhederne betragter APV som administrativt bøvl, skyldes det især, at det opfattes som et politiværktøj, fordi Arbejdstilsynet skal føre kontrol med det. I stedet bør virksomhederne blot skulle sende vurderingene ind til Arbejdstilsynet. Den vil betyde en stor psykologisk forskel,« mener Markus Bjørn Kraft.

Han opfordrer regeringen til at benytte Danmarks EU-formandskab fra juli til at få ændret det EU-direktiv, som ligger til grund for EF-domstolens afgørelse.

dm@berlingske.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen