Berlingske Business

Dotcom-selskaberne har succes

Rygterne om dotcom-selskabernes død er overdrevet. Det mener branchedirektør Tom Togsverd, ITEK, Dansk Industri, der forudser, at IT-væksten vender tilbage.

2004 er udråbt til at være et vækstår for IT-, tele og elektronik-industrien i Danmark. Sker det?

Ja, stadig flere virksomheder melder om stigende omsætning, dels drevet af høj vækst i USA og Asien, men også af begyndende opsving i Danmark og Euroland. Tidligere opgørelser har vist, at mere end en tredjedel af alle virksomheder påtænker større IT-satsninger i år. Uanset udfaldet af den kommende opgavestruktur forventer jeg, at også den offentlige sektor vil være med til at trække væksten i gang med IT i folkeskolen, elektroniske patientjournaler og f.eks. digital indberetning af sygedagpenge.Hvorfor bliver der så flere IT-arbejdsløse?

I 2002 og 2003 skete der et fald i den samlede beskæftigelse i erhvervet, hvilket primært har kunnet mærkes blandt datamatikere og andre kortere uddannede. Til gengæld har vi set en stigning i udviklingsopgaverne, hvorfor beskæftigelsen af ingeniører og dataloger har været stigende. Den tendens fortsætter, og lige nu er der behov for IT-medarbejdere i sikkerhed og e-business.E-handel står for en stadig større del af væksten og markedet. Så dotcom var trods alt ikke så tosset?

Nej, bestemt ikke. Perspektiverne i »den ny økonomi« om, at internettet ville revolutionere vore forretningsmuligheder og -processer har vist sig at være rigtige. Ulykken bestod i en overvurdering af den hastighed, hvormed forandringerne ville ske, og navnlig af dotcom-selskabernes værdi. Men forudsigelserne om brug af e-business har overgået prognoserne fra sluthalvfemserne, ligesom mange dotcom-selskaber faktisk lever i bedste velgående. Store dele af industrien er udenlandsk ejet. Betyder det, at væksten ikke kommer os lokalt til gavn?

Både ja og nej: Udenlandsk ejerskab kan være en nødvendig forudsætning for, at et lokalt udviklet produkt hurtigt kan komme ud på det globale marked. Vi skal kæmpe for, at de spændende udviklingsopgaver fortsat placeres i Danmark, således at vi kan skabe værdi i og til Danmark og opretholde spændende arbejdspladser. Det forudsætter dog, at Danmark kan konkurrere med andre lande om skattevilkår og andre erhvervsbetingelser - en udfordring, som vi appellerer til regeringen om at bistå os med.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen