Berlingske Business

Dollarfaldet fortsætter trods trusler fra ECB og Japan

Dollarfaldet fortsætter trods trusler fra ECB og Japan - 1

Selv om både Japan og ECB rasler med sablerne, fortsætter dollarfaldet, fordi valutahandlerne ikke tror på en fælles aktion til fordel for euro og yen.

BRUXELLES: De internationale valutamarkeder tror ikke på, at Japan og Europa kan blive enige om at forsøge at sætte en stopper for den amerikanske dollars fortsatte fald. I hvert fald ikke foreløbig.

Anderledes kan man dårligt tolke gårsdagens udvikling, hvor den amerikanske valuta fortsatte sin nedadgående trend på trods af, at der både fra Tokyo og Frankfurt i de seneste dage er kommet udtalelser om, at der er grænser for, hvor sjovt man synes, det er at se sine økonomier miste pusten på grund af den faldende dollar.

»Hvis bevægelserne (i valutakurserne. red.) påvirker den europæiske økonomi og den japanske økonomi, bør vi forsvare os selv,« sagde en højtstående embedsmand i det japanske finansministerium til Financial Times.

Og i Frankfurt forsøgte også chefen for Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet at vise muskler.

»Intervention er et våben for alle økonomier,« sagde Trichet, der imidlertid nægtede at kommentere spekulationerne om, hvorvidt ECB forbereder et indgreb samme med japanerne.

Og analytikernes reaktioner i løbet af dagen var da også, at det i hvert fald i første omgang bliver ved ordene.

»De prøver at sætte skræk i markedet,« sagde en analytiker i London, mens en anden i New York sagde, at »der ikke var noget i Trichets udtalelser, der får folk til at afstå fra at sælge dollar.«

»Selvfølgelig er det farligt at sælge dollar på dette niveau. Den er faldet meget. Men trenden er vores ven, og trenden for dollar er, at den falder,« siger Lara Rhame, valutastrateg hos Credit Suisse First Boston til nyhedsbureauet Bloomberg.

Skifte på vej
Men selv om markederne på det helt korte sigte stadig gambler på fortsat dollarfald, mener både bankanalytikere og førende økonomer, at særlig Europa før eller siden vil forsøge at forsvare sig mod de ulemper, som man bliver påført af den aktuelle udvikling.

Den hollandske bank ING advarer således sine kunder om, at en »massiv intervention« kan komme, når som helst. Og Jeffrey Frankel, der er økonomiprofessor ved Harvard, siger ligefrem til Wall Street Journal, at han betragter et indgreb fra ECB som »meget muligt, ja sågar forventeligt«.

»Jeg vil ikke udelukke, at ECB bliver en uafhængig magtfaktor, der kan flytte markederne lige så meget som USA,« siger han.

Den toneangivende franske økonom, Jean-Paul Fitoussi, der er leder af tænketanken OFCE i Paris, mener ikke, at det er en bestemt valutakurs, der vil udløse en eventuel intervention.

Han mener, at hvis euroen havde været en »almindelig« valuta, så ville centralbanken allerede have grebet ind, men at problemet er, at der stadig hersker uklarhed om, hvem der egentlig bestemmer i forhold til euroen.

»Amerikanerne siger, at det dollarens værdi ikke er deres problem. Europæerne siger, at euroens værdi er deres problem. Problemet er, at der i eurozonen i forfatningsmæssig henseende ikke er nogen pilot til at styre valutakursen,« siger Fitoussi.

Valutapolitisk tomrum
Dette valutapolitiske magttomrum i eurozonen blev tidligere på efteråret udstillet i al offentlighed, da ECB-chefen Jean-Claude Trichet under et finansministermøde i Holland brokkede sig højlydt over, at man talte om den nye »Mister Euro«, da Luxembourgs premier- og finansminister blev udpeget til posten som formand for euro-gruppen fra 1. januar 2005 og frem til midten af 2007.

»En valutas troværdighed er en styrke, hvis man forstår at bruge den til fordel for økonomien. Hvis man tror, at troværdighed handler om, hvor meget skade man er i stand til at påføre sin økonomi, så opnår man ikke andet end at få alle operatørerne på de finansielle markeder til at grine,« siger Jean-Paul Fitoussi.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen