Berlingske Business

DI giver kommunerne en opsang

DI giver kommunerne en opsang - 1
Foto: Carl Redhead

Hvis kommunerne vil hjælpe erhvervslivet, skal de blive bedre til at løse deres basale opgaver som vejbygning, skoledrift og børnepasning. Og så skal de ellers levere en smidig og effektiv sagsbehandling, mener de mindre industrivirksomheder.

Det er meget godt, at regeringen vil hjælpe erhvervslivet. Men det er på landets rådhuse, at ansvaret for en stor del af erhvervspolitikken ligger, og det ansvar bliver ikke altid forvaltet lige godt.

Det budskab var der enighed om, da Dansk Industri (DI) i går afholdt sin årlige konference for små og mellemstore virksomheder. De efterspørger først og fremmest ordentlige veje og smidig sagsbehandling, fremgik det.

Især vejene er noget, der får mange direktørers blod i kog. God infrastruktur nævnes som det væsentligste forhold, når virksomhederne skal placere sig på Danmarkskortet, i en undersøgelse blandt virksomhederne. Og vejtrafikken er langt den vigtigste del af infrastrukturen.

»Leveringshastighed og -sikkerhed er i dag en lige så væsentlig konkurrenceparameter som pris og kvalitet. Så det er vigtigt, at flaskehalsene bliver fjernet, hvis virksomhederne skal opleve vækst og udvikling,« lyder det fra adm. direktør Ole Jørgensen fra Ribe Maskinfabrik, der har indsamlet erfaringerne fra DIs lokale udvalg.

Drøje hug
Kvalificeret arbejdskraft er selvsagt også vigtigt for virksomhederne.

Og på det område leverer industrien drøje hug til kommunerne, der ikke forvalter deres ansvar for folkeskolerne godt nok.

De unge er ganske gode til engelsk, men for dårlige til dansk, matematik, fysik og kemi, mener virksomhederne.

»Det kan ikke blive ved med at gå, at Danmark er det land i OECD-området, der bruger flest penge på folkeskolen, men hvor resultatet er så middelmådigt,« sagde DIs administrerende direktør Hans Skov Christensen.

Han roser dog skolen for at udstyre eleverne med gode evner til at samarbejde, men mener til gengæld ikke, at de lærer at stå tidligt om om morgenen.

Stor forskel
Erfaringerne fra DIs lokale afdelinger viser, at der er stor forskel i kommunernes evne til at levere en god og smidig sagsbehandling. På konferencen stod Roskilde Kommune for skud, mens Horsens blev fremhævet som et eksempel til efterfølgelse af direktør Mogens Fog, der er formand for DIs udvalg for mindre og mellemstore virksomheder.

Han havde derfor inviteret Horsens' socialdemokratiske borgmester Vagn Ry Nielsen til konferencen, så han kunne give opskriften på en god erhvervskommune. Og den er sådan set ganske enkel: Lyt til virksomhedernes behov og sørg for, at rammevilkårene er i orden.

Og til rammevilkår hører også gode tilbud til virksomhedernes ansatte.

»Det var dyrt at skaffe pasningsgaranti, men det havde været dyrere at lade være,« mener Vagn Ry Nielsen, der også fremhæver byens satsning på kulturelle tilbud.

Dem har Ole Jørgensen fra Ribe Maskinfabrik dog svært ved at se det væsentlige ved.

»Lad mig benytte lejligheden til at slå en ting fast: Det er ikke de kulturelle tilbud, som tiltrækker medarbejderne,« sagde han, og anbefalede i stedet:

»Lav skatteprocent, gode og billige boliger, børnepasning og en effektiv infrastruktur, så medarbejderen let kan komme på arbejde.«

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen