Berlingske Business

Det skal være standard, tak

11 offentlige lokomotiver får nyt centralnervesystem, så dokumenter og data kan samles fuldt elektronisk fra forskellige systemer uden tekniske hindringer.

Det er ikke sexet - det er centralnervesystemer sjældent. Til gengæld virker intet uden dem.

Og nu skifter hele det offentlige Danmark centralnervesystem. Over 1.000 siders kontrakt blev i går skrevet under i Finansministeriet. Den forpligter de tre valgte leverandører - CSC, Accenture og Software Innovation - til at levere computerprogrammer, som følger nogle helt fastlagte standarder, så stat, amter og kommuner fremover smertefrit kan udveksle data og dokumenter og arbejde sammen elektronisk uden papir. Det skal både spare penge, ændre arbejdsgange, sikre mindre papirnusseri i virksomhederne og - lidt senere - give borgerne mulighed for at følge med i egne sager hos det offentlige via Internet. Alle oplysninger skal nemlig kunne samles uden tekniske hindringer - uanset hvilket system de kommer fra.

11 lokomotiver
Det nye »centralnervesystem« hedder noget så kedeligt som »Fællesoffentligt sags- og dokumenthåndteringsprojektet« - blandt venner kaldet FESD. Og 11 myndigheder kaster sig nu ud i forhandlingerne med de tre leverandører for snarest at komme i gang og dermed sætte dagsordenen for resten af det offentlige.

Bornholms Regionskommune, Bramsnæs, Ribe, Ringsted, Skibby og Sorø kommuner, Ribe og Sønderjyllands amter samt Videnskabsministeriet, Miljøministeriet og Socialministeriet skal som lokomotiver skubbe omstillingen i gang.

Og det skulle gerne give så megen vægt, at de - med Amtsrådsforeningens direktør, Otto Larsens ord - lægger standarden, »så man kan tvinge alle øvrige firmaer til at levere efter den«. Altså slut med systemer, der ikke snakker sammen.

Departementschef i Finansministeriet, Karsten Dybvad, kaldte det »en stor milepæl«, for nu har der været talt om det i mindst seks-syv år.

»Vi får ikke fuld, digital forvaltning nu, men det er et skridt på vejen, der vil lette det daglige arbejde for ansatte, borgere og virksomheder i Danmark,« sagde han og understregede, at omlægningen samtidig skal tage gevinsterne hjem i form af besparelser.

Ingen revolution nu
Direktør i Kommunernes Landsforening, Hans Berthelsen, ser indførelsen af samarbejdende IT-systemer som grundstammen for omlægningen af danmarkskortets kommunegrænser, om end hr. og fru Jensen ikke vil opleve en umiddelbar revolution.

»Men det skaber forudsætningen for øget borgerbetjening,« understregede han.

Også Amtsrådsforeningens direktør, Otto Larsen, dæmpede forventningerne en anelse.

»Der er grænser for, hvor store stordriftsfordele man kan nå, og hvor frit data må flyde. Personligt mener jeg ikke, at man vil få den fulde gevinst af, hvis ikke personlovgivningen samtidig blødes op,« sagde han.

Datatilsynet sætter skrappe regler for, hvornår myndighederne må samkøre data, og netop nu arbejder Offentlighedskommissionen med at gennemgå lovgivningen for at modernisere den.

Kræver stort salg
Leverandørerne glæder sig til at komme i gang, for der er brugt megen tid på at opfylde de mange krav, og der skal - med administrerende direktør hos CSC, Ingelise Bogasons ord - »sælges mange systemer«, før investeringen er hjemme. Derfor er det vigtigt meget hurtigt at kunne fremvise resultater, så andre bliver inspireret til at følge efter.

Flere af leverandørernes løsninger bruges allerede, og effekten kan måles, understregede Frank Høyer Rasmussen, direktør i Software Innovation:

»Arbejdsdirektoratet har halveret sagsbehandlingstiden hver 18. måned i nu tre år. Og det giver medarbejderne et bedre overblik og dermed et mere spændende arbejde.«

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen