Berlingske Business

Det grå guld kvitter boligopsparing

Realkreditinstitutterne sværmer om det grå guld. Friværdierne i de danske hjem er eftertragtede, og flere og flere ældre vælger at forsøde alderdommen med nedsparingslån i ejendommen.

Tilbud om nedsparingslån til ældre boligejere har vist sig at være en stor succes for realkreditinstitutterne. Det strømmer støt ind med låneansøgninger fra boligejere, som ønsker at rejse for eller leve af friværdien, som gennem et langt liv er opsparet i huset.

De nye lånetyper, som realkreditinstitutterne forsigtigt begyndte at markedsføre for et år siden, er nu begyndt at sprede sig ud over hele landet. Det er dog stadig de nordsjællandske husejere, hvis friværdier er størst, som oftest optager nedsparingslån.

Til dato har Nykredit givet tilsagn om nedsparingslån på omkring 600 millioner kroner, BRFkredit har nået en halv milliard kroner og Realkredit Danmark (RD) en milliard kroner.

Det er primært de ældre boligejere, som viser interesse for nedsparingslånene. Ifølge Sune Worm Mortensen, seniorøkonom i RD, er gennemsnitsalderen for låntagerne dog faldet en smule.

»Vi har en pæn del kunder under tres år. Og jo yngre folk er, jo oftere bruges nedsparingslånene til at finansiere en orlov eller en større ferierejse. De ældste boligejere bruger ofte lånene til at supplere pensionsmidlerne,« siger Sune Worm Mortensen.

900 mia. i friværdi

Kunderne kan frit vælge, om de vil have hele lånebeløbet udbetalt på en gang, eller om de løbende vil have en ekstra månedsindtægt. Og med en samlet friværdi i den danske ejerboligmasse på næsten 900 milliarder kroner er potentialet stadig meget stort, vurderer realkreditinstitutterne.

»Det her er bare begyndelsen. Vi får store årgange, som de kommende ti til femten år forlader arbejdsmarkedet, og som er vant til at stille langt større krav til tilværelsen, end tidligere generationer,« siger Henrik Hougaard, kommunikationsdirektør i Nykredit.

Sune Worm Mortensen venter sig også meget af fremtidens ældre, der er klar til at fortsætte forbrugsræset i den tredie alder.

»Om ti år vil der være 1,3 millioner danskere over tres år, og langt de fleste af dem bor i ejerboliger. Og hvorfor skulle de ikke vælge at bruge deres egne penge,« spørger Sune Worm Mortensen.

Sommerhuse, der er steget kraftigt i værdi de senere år, er også blevet et mål for realkreditinstitutternes markedsføring af nedsparingslånene.

»Mange har ikke været klar over, at man også kan optage nedsparingslån i sommerhuset. Lånene kan blandt andet bruges til at forlænge tiden, man har råd til at beholde sommerhuset,« siger Jens Christian Nielsen, cheføkonom i BRFkredit.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen