Berlingske Business

Den store optimisme er aflyst

Den store optimisme er aflyst - 1

Dollarfaldet får skylden for, at industrivirksomheder nu skruer ned for optimismen. Byggebranchen er fortsat i kulkælderen, mens EDB-konsulenter og rejsebureauer melder om fremgang.

Danske industrivirksomheder har ikke kunnet fastholde den meget store optimisme, der pludselig indfandt sig hos dem for en måned siden. Men de tror stadig på fremgang, viser ny måling fra Danmarks Statistik.

Det kom bag på økonomerne, da virksomhederne i november pludselig kunne melde om den største optimisme i to et halvt år. Den nye måling, der er foretaget i december, giver mere mening, mener blandt andre chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank.

»Dagens tal for industrien giver nok et mere retvisende billede af konjunktursituationen end tallene for oktober og november. Alt tegner til, at de internationale konjunkturer enten er vendt som i USA eller er ved at vende som i Europa. På den anden side giver det fortsatte dollarfald anledning til tab af konkurrenceevne i de danske industrivirksomheder, som derfor ikke har udsigt til kraftig fremgang,« siger han.

Netop dollarfaldet har formentlig en stor del af skylden for tilbagegangen, mener også senioranalytiker Jes Asmussen fra Nordea. Desuden kan det efter hans mening have spillet en rolle, at forventningerne til julehandlen var usædvanlig høje i år, men at hverdagen nu har indfundet sig igen på landets fabrikker.

Som det var tilfældet i november, er der fortsat en overvægt af virksomheder, der regner med at skære ned på personalet i de kommende måneder, til trods for forventningen om stigende produktion.

»De vil ikke begynde at investere i personale eller noget andet, før de er 100 procent sikre på, at opsvinget er holdbart,« vurderer Jes Asmussen på den baggrund.

Byggeriets pessimisme
Mens industrien domineres af optimister, ser det stadig mere sort ud i byggebranchen. Hele 41 procent af virksomhederne regner med at afskedige folk i perioden december-februar, mens kun fem procent vil ansætte flere. Og de tal er vel at mærke renset for den sædvanlige nedgang i byggeriet i vintermånederne.

Også hvad angår omsætning og licitationspriser er pessimisterne i flertal i alle dele af byggebranchen, dog med elinstallatørerne som de mindst sortsynede.

I servicefagene er billedet meget blandet. Hotelbranchen er tilsyneladende gået helt i sort, for dér forventer 47 procent faldende omsætning, mens kun fire procent tror på fremgang. Også transportvirksomhederne er præget af dyb pessimisme.

Derimod går det fremad med omsætningen hos EDB-konsulenter og andre, der leverer serviceydelser til virksomheder. Men ikke nok til, at der er flere, der vil ansætte, end der er, som vil fyre. Det er der derimod blandt rejsebureauerne. 12 procent af dem tror på flere job, mens ingen tror på det modsatte.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen