Berlingske Business

De rige betaler gildet

De rige betaler gildet - 1
Foto:

Den mest velstillede femtedel af den danske befolkning indbetaler over halvdelen af alle skatter, viser en ny optælling fra Skatteministeriet.

Den rigeste femtedel af den danske befolkning betaler lidt over halvdelen af alle indkomstskatter i Danmark, viser en ny opgørelse fra Skatteministeriet.

Det er helt præcist 50,7 procent af alle indkomstskatter, der betale af de 20 procent danskere, som har de højeste indkomster. Fjernede man top- og mellemskatter ville samme gruppe betale 47,5 procent af de tæt ved 500 milliarder kroner, som den danske stat hvert år henter hjem fra arbejdsmarkedsbidrag, kommuneskat, kirkeskat, sundhedsbidrag, bundskat, mellemskat, topskat og aktieindkomstskat.

»Så det vil stadig være de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder, selv hvis top- og mellemskatten blev fjernet,« siger Tine Roed, der er direktør i DI - interesseorganisation for erhvervslivet.

Hun peger på, at mellemskatten i dag kun indbringer én eneste procent af de samlede skatter og afgifter, mens topskattens andel er oppe på to procent. Det vil derfor kun i meget begrænset omfang gøre det danske samfund mere ulige eller økonomisk skævt, hvis man afskaffede disse to skatter, som tæt ved én million danskere betaler i dag.

Mange og herunder de økonomiske vismænd har peget på, at det bedste vil være at hæve grænsen for, hvornår topskatten sætter ind til måske 500.000 kroner i stedet for at sætte procenten på 15 procent ned.

Men det afviser Tine Roed er en god vej frem, når der ingen længe skal forhandles en ny skattereform på plads. Det ventes at ske, efter Skattekommissionen den 2. februar i år præsentere et udspil til, hvordan et nyt dansk skattesystem med fordel kan skrues sammen.

Afviser højere grænse
»En højere grænse for topskat hjælpe lidt, men det er ikke nok. Der vil fortsat være rigtig mange læger, ingeniører, revisorer, IT-ansatte og andre højtuddannede, som rammes af topskat, og de vil i den situation ikke få et ekstra økonomisk incitament til at arbejde mere. Det nytter ikke, at vi kun giver skolelærere, metalarbejdere og andre med mellemindkomster en økonomisk gulerod. Det skal højtlønnede specialister også have, eller får vi et problem med vores velfærd på længere sigt, fordi de kommer til at mange disse folk,« siger Tine Roed.

Hun tilføjer, at de fleste analyser, også fra de økonomiske vismænd, ikke har indregnet effekter af den hjerneflugt ud af lande, som topskatten giver, når de har forsøgt at sætte tal på, hvad der vindes og tabes ved at sænke de danske skatter.

De har heller ikke taget højde for, at unge vil gøre deres uddannelse færdig hurtigere end ellers, hvis der venter en økonomisk gevinst forude, lige som mange vil blive mere flittig og ivrige efter at gøre karriere og tjene mere, hvis skatten på arbejde blev lavere.

Alt sammen noget, der kan øge produktiviteten, og dermed forbedre konkurrenceevnen som så igen kan skabe højere lønninger og større velfærd i Danmark, fremhæver Tine Roed.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen