Berlingske Business

Danskernes købekraft stiger

Danskernes købekraft stiger - 1

Inflationen tog lidt til i juli, men fortsat har Danmark en meget behersket prisudvikling, som sammen med de lavere skatter og den lave rente øger danskernes realløn.

Danskernes købekraft er inde i en yderst gunstig udvikling. Lønnen stiger således pænt hurtigere end prisen på tøj, sko, brød, mælk, kød og masser af andre dagligvarer.

Danmarks Statistik oplyste i går, at priserne det seneste år er steget med bare 1,3 procent. Men lønnen vokser for tiden en del mere, helt præcist 3,8 procent om året for arbejdsmarkedet som helhed, hvilket giver en fremgang i reallønnen på flotte 2,5 procent.

»Dertil kommer så,« siger chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank, »at skatterne er sat ned, og renten er meget lav. Så vi er inde i en periode, hvor folks disponible indkomster efter skat stiger med ganske god fart.«

Afgifter og kronekurs
Steen Bocian peger på en række årsager til, at den danske inflation holder sig på et superlavt niveau, både når det ses i et historisk lys, og når det sammenlignes med euro-landene, hvor prisudviklingen næsten er dobbelt så stor som herhjemme.

Afgiften på spiritus, cigaretter og sodavand er sat ned. Det dæmper i sig selv inflationen med 0,3 procentpoint, så vi altså nu har en inflation på 1,3 pct. mod ellers 1,6 procent.

Kronekursen er i en periode steget, fordi euroen er blevet styrket over for dollaren. Det gør importvarer billigere.

Produktiviteten er høj i dansk erhvervsliv, sådan som det normalt ses i begyndelsen af et økonomisk opsving. Det vil sige, at danskerne er mere effektive og varerne kan sælges billigere end ellers.

Endelig er arbejdsmarkedet ikke specielt »stramt«. Der er altså ikke aktuelle problemer med flaskehalse, hverken fagligt eller geografisk, og det holder lønudviklingen i ro.

Prisudviklingen har godt nok sat farten lidt op på det sidste. I juli lå priserne således 1,3 procent højere end året før, og det er mere end måneden før, da de var nede på 1,1 procent. Ved årets begyndelse var den danske inflation så lav som 0,7 procent.

Både Danske Bank og Nordea venter, at Danmark i hele 2004 får en inflation lige omkring det aktuelle niveau, hvilket er det laveste i mere end ti år. I kriseåret 1993 var inflationen også på 1,3 procent.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen