Berlingske Business

Danskerne sætter formuer i banken mens privatforbruget når nye højder

Danskerne sætter formuer i banken  mens privatforbruget når nye højder - 1
Foto: Bjarke Ørsted

Ikke kun forbruget stiger hastigt i år. Det gør opsparingen også, for danskerne bruger kun 90 pct. af det, de tjener. Mange vælger at bruge regeringens skattelettelser til at spare op til alderdommen.

Selvom det private forbrug i øjeblikket er inde i den mest eksplosive vækst i ti år, er danskerne økonomisk snusfornuftige og sparer formuer op.

Salget af rejser, fladskærme, bærbare computere og andre forbrugsvarer slår alle rekorder, og alene salget af nye biler til private husholdninger ligger i årets første 11 måneder hele 33 pct. højere end i samme periode året før. Og den samlede vækst i forbruget vil i år stige med næsten 4,0 procent, viser nye tal fra Jyske Bank

Men indkomsterne efter skat vokser endnu mere, og mens danskerne for bare ti år siden brugte mere end de tjente, er situationen i dag den, at vi kun bruger omkring 90 pct. af vores indkomst efter skat, siger økonomisk overvismand og professor i nationaløkonomi ved Københavns Universitet, Peter Birch Sørensen.

»De resterende ti procent spares op. Et mål med de mange skattereformer, der er gennemført siden 1987, har netop også været at øge opsparingen, og derfor er dansk økonomi i disse år inde i ret smult vande,« siger Peter Birch Sørensen.

Den stigende sparelyst kan mærkes hos bankerne, som oplever en glubende appetit på at skyde penge ind på pensioner.

»Vi ser en markant øget interesse for pension og dermed skattefradrag i årets sidste måneder. Årets indbetalinger ser ud til at blive markant bedre end sidste år,« siger Henrik Linde, afdelingsdirektør i Danske Bank.

Fra Nordea Bank lyder en tilsvarende melding:

»Der kan godt komme en vækst i indbetalingerne på kapital- og ratepensioner på 20 pct. i år,« siger Thune Søndergaard, der leder Nordeas afdeling for Pension og Investering.

Nordea har 485.000 private pensionskonti, som folk sparer op på ved siden af eventuelle arbejdsgiverbetalte ordninger.

Når interessen for at spare op til alderdommen i år er særlig stor, hænger det sammen med gode takter på aktiemarkedet, regeringens suspension af det tvungne specialbidrag, lavere skatter og højere lønninger.

Også Jyske Bank venter en tocifret vækst i indbetalingerne i år.

Selvom regeringen netop har lettet skatten for at få gang i forbruget, ser finansminister Thor Pedersen (V) intet problem i, at mange penge spares op.

»Vi giver bare folk en valgmulighed. De må selv om, hvad de vil. De er gode samfundsborgere, uanset, om de forbruger eller sparer op. Men det er en bundsolid offentlig økonomi, der sætter os i stand til at øge forbruget i en tid, hvor den internationale økonomi er meget svag,« siger Thor Pedersen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen