Berlingske Business

Danske børsselskaber toptrimmet til vækst

Danske virksomheder er kommet igennem et par lavvækstår ved at barbere omkostningerne. Men nu skal der rigtig vækst til. Og den kommer i 2004, vurderer aktiechefer.

Trods mørke skyer over Europa efter terrorangrebet i Madrid tegner der sig et lyst billede af væksten og økonomien i 2004.

Og heller ikke den pressede dollar synes at kunne ødelægge humøret hos Danmarks største virksomheder. Efter nogle år med besparelser, nedskæringer og effektiviseringer er virksomhederne toptrimmet til at profitere af den vækst, der ventes i 2004.

»Fedtet ER skåret væk. Toplinievæksten (omsætningsfremgangen, red.) har været problematisk i 2003. De store KFX-selskaber er dog i store træk kommet tilfredsstillende igennem 2003, men det er først og fremmest sket ved omkostningsbesparelser,« siger aktiechef Nina Movin, Nordea:

»Men nu er det tiden at flytte foden fra bremsepedalen over på speederen. Nu skal der vækst til, og rigtig vækst, om man så må sige. Tidligere vækstrater på 10-20 procent skal vi ikke regne med, men en organisk vækst på tre-fire procent kan også gøre det, og det er den virkelighed, virksomhederne har tilpasset sig til.«

Organisk vækst
Nina Movin vurderer, at væksten i år og næste år vil komme fra både organisk vækst, men også fra opkøb, og nævner i den forbindelse signalerne fra ISS som klare opkøbssignaler.

Chefanalytiker Daniel Probst, Gudme Raaschou er også optimistisk for 2004.

»I KFX-selskabernes forventninger for 2004 er der ikke nedjusteret som følge af den svage dollar, og det betyder, at væksteffekten i 2004 vil overstige valutaeffekten. Det er meget positivt og opmuntrende,« siger han.

Både Nina Movin og Daniel Probst mener, at KFX-selskabernes forventninger til 2004 i store træk lever op til aktiemarkedets forventninger.

»Der er selvfølgelig afvigere. Falck skuffede, mens derimod ISS overraskede positivt. Og Novo Nordisk gjorde det bedre end ventet, mens Lundbecks forventninger til 2004 var skuffende,« siger Daniel Probst og tilføjer: »Så ja, opsvinget i Europa og dermed Danmark synes på vej. Kommer det til at holde stik, vil vi se, at toplinievæksten i store træk går lige igennem og ned på bundlinien, netop på grund af de store omkostningsbesparelser de seneste år.«

Venter på Møller
Aktiemarkedet venter med stor spænding på 2003-regnskabet fra Danmarks største virksomhed A.P. Møller. Det kommer på gaden den 26. marts 2004. Selskabet har selv tidligere meldt ud om et forventeligt overskud i 2003 på 12 mia. kr., men aktiemarkedet har i de aktuelle aktiekurser allerede indregnet, at det bliver 10-15 procent højere.

Derimod er der ikke store forventninger til, at A.P. Møller vil komme ud med særlig megen information om 2004. »Det vil givetvis blive bedre, men selskabet vil angiveligt blot skrive, at det nok bliver "på niveauet for 2003,« siger en aktieanalytiker, der ønsker at være anonym.

»Selv om A.P. Møller er ramt af den lave dollar, så er der en forventning om, at væksten klart vil overstige dollarfaldet,« siger Daniel Probst.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen