Berlingske Business

Dansk særskat til eksamen i EU

EF-Domstolen afgør i dag, om det franske sidestykke til den danske fraflytterbeskatning er i overensstemmelse med EU-traktaten. Tilsvarende sag er på vej mod Danmark.

Udlandsdanskere, der er blevet beskattet af deres værdier ved fraflytningen fra Danmark, venter med spænding på EF-Domstolen i dag. For dem kan dommen resultere i en økonomisk gevinst.

Det er den franske stat, sagen er rejst imod. Men den danske stat har spillet aktivt med på sidelinjen, fordi den danske og den franske fraflytterbeskatning har store lighedstræk.

I korthed drejer sagen sig om en fransk statsborger, der, ved flytning til Belgien, blev beskattet af værditilvæksten på sine aktier, selv om gevinsten ikke var realiseret. Det mener den franske statsborger er i strid med etableringsfriheden i EU - og det giver EF-Domstolens generaladvokat ham medhold i.

Akkurat det samme princip er gældende i den danske skatteflugtspakke fra 1987, hvilket forsikringsmægleren Steffen Ryborg erfarede, da han i 1995 flyttede til Hamburg. Det gav ham en skatteregning på 1,1 mio. kr. som han har stillet sikkerhed for i form af pant i sine aktier. Sælger han aktierne, forfalder skatten plus renter. Vender han hjem, slettes skatte- og rentegælden.

Sag mod Danmark
Steffen Ryborgs sag er også havnet ved EF-Domstolen, som har taget de indledende skridt til en sag mod Danmark for traktatbrud.

I Skatteministeriet er embedsmændene fortrøstningsfulde med hensyn til udfaldet af dommen.

»Folketinget behandler i øjeblikket et lovforslag, der efter vor opfattelse tager højde for konsekvensen af, hvad EF-Domstolen når frem til. Og skulle det ske, at dommen underkender den nuværende lovgivning på området, så må vi jo se på det,« siger kontorchef Ivar Nordland, Skatteministeriets internationale kontor.

Denne opfattelse deles ikke af lektor i skatteret, advokat Michael H. Steffensen.

»Lovforslaget er ikke tilstrækkeligt efter min opfattelse. Men går dommen den franske stat imod, så kan danske skatteborgere benytte sig af den i deres skattesager mod Danmark,« siger Michael Steffensen.

Frygter udhuling
Under sagens behandling ved EF-Domstolen har den danske stat afleveret et skriftligt indlæg til domstolen. Fra dansk side frygtes det, at en afskaffelse af fraflytterbeskatningen vil udhule det danske skattegrundlag. Men det argument holder ikke over for generaladvokat Jean Mischo fra EF-Domstolen.

»Det fremgår af fast retspraksis, at en mindskning af skatteindtægterne ikke kan anses som tvingende hensyn af almen interesse, som kan påberåbes for at berettige forskellig behandling, der i princippet strider om artikel 43 (om etableringsfrihed, red.),« skriver generaladvokaten i sit forslag til dom ved EF-Domstolen.

Normalt følger domstolen generaladvokatens forslag, men er ikke forpligtet til at gøre det. Michael H. Steffensen vil dog betegne det som en meget stor overraskelse, hvor dommerne afviger fra forslaget.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen