Berlingske Business

Dansk opsang til flygigant

Amerikanske regler om følsomme oplysninger bremser ordrer til dansk deltagelse i Joint Strike Fighter projektet. Det er for ringe, mener erhvervsminister Bendt Bendtsen, som i går gav Lockheed Martin topchefen Robert Trice en røffel.

Stive amerikanske regler og manglende opmærksomhed på danske virksomheders evner skaber tvivl om, hvor stor en dansk industrigevinst deltagelsen i de vestlige landes nye kampfly, Joint Strike Fighter, kan blive.

Derfor talte erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) i klart forståelige hovedsætninger på et møde i går med Robert Trice, koncerndirektør i fly- og våbenproducenten Lockheed Martin.

»Det går for trægt med Lockheed Martins arbejde på at få forhandlet kontrakter på plads med danske virksomheder. Er der problemer, så må de løses hurtigt,« siger Bendt Bendtsen.

Danmark har kastet både penge og prestige i Joint Strike Fighter-projektet. Håbet er, at udviklingen af det nye kampfly vil udløse kontrakter med danske firmaer.

Men de amerikanske myndigheder stikker en kæp i hjulet på projektet, fordi de tilsyneladende ikke vil lade Lockheed Martin dele følsomme oplysninger med danske virksomheder. Det er et stort problem for virksomhederne, når de skal byde ind på projektet.

Det er de amerikanske eksportkontrolmyndigheder, som ikke vil give tilladelse til at klassificerede oplysninger bliver givet til blandt andet danske virksomheder.

Danmarks største privatejede software- og systemhus Systematic Software Engineering, har i to år har arbejdet på at komme i betragtning som underleverandør til projektet. Men Michael Holm, firmaets administrerende direktør, mister snart tålmodigheden.

»Der skal snart til at ske noget. Jeg ved, at Lockheed Martin forsøger at ændre de amerikanske myndigheders indstilling. Men på et tidspunkt bliver jeg tvunget til at gøre op, om vi fortsat skal satse på en ordre, eller om vi skal droppe forsøget. Det er almindelig sund forretningssans og ikke en trussel,« siger Michael Holm, som i aftes gentog synspunktet på et møde med Robert Trice.

Løsning skal findes
Problemerne omkring de hemmelige oplysninger blev også drøftet på mødet mellem Lockheeds Robert Trice og Bendt Bendtsen.

»Jeg kan ikke gå i detaljer, men jeg har gjort vores forventninger til Lockheed Martin helt klart på dette område,« siger Bendt Bendtsen.

Robert Trice lovede på mødet, at Lockheed Martin vil samarbejde med de amerikanske myndigheder om at løse problemet.

»Vi har brug for at forklare vores regering, at det er i deres interesse at finde en løsning,« siger Robert Trice.

Danmark er ved flere lejligheder gået i kødet på amerikanerne. Blandt andet kritiserede Danmark manglen på konkrete ordrer til danske virksomheder i forbindelse med statsministerens besøg i USA i maj sidste år. Og da erhvervsminister Bendt Bendtsen var i USA i januar, udtrykte han endnu engang sin utilfredshed over for Lockheed Martin.

Lockheeds Robert Trice var glad for mødet med ministeren.

»Det er blevet gjort klart for mig, at den danske minister forventer, at de danske virksomheder, der deltager i projektet, vil få en fair forrentning af deres investering. Vi er på et meget tidligt stadie i en meget lang proces. Vi må bede virksomhederne om at være tålmodige sammen med os,« siger han.

Lockheed Martin har antydet, at der vil komme ordrer til flere danske firmaer, men det ønsker Robert Trice ikke at uddybe nu. »De danske selskaber er meget stærke. Vi kender dem for noget godt, og de er bestemt fortsat med i spillet,« siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen