Berlingske Business

Dansk million-gevinst på høje tyske cigaretpriser

Tyskland har netop hævet afgifterne på cigaretter og bebudet nye forhøjelser i december og i januar 2005. Fastholdes de danske afgifter, er der mere end 600 millioner kr. at hente for statskassen. Finansministeren overvejer situationen.

De tyske cigaretpriser overhaler til næste år de danske - og det er der over 600 millioner kr. i til den danske statskasse. Hvis ellers de danske afgifter holdes i ro.

»Vi har en aftale med Dansk Folkeparti om, at vi kan hæve de danske cigaretpriser, hvis tyskerne hæver deres. Men nu må vi lige se, om de bebudede prisstigninger i Tyskland gennemføres, så det mest sandsynlige er, at vi træffer beslutning om prisen under forhandlingerne om finansloven for 2005,« siger finansminister Thor Pedersen (V).

De tyske cigaretpriser blev 1. marts hævet med 1,65 kr. til ca. 27 kr. for en pakke Prince. Priserne hæves igen 1. december og igen 1. september 2005, så slutprisen for en pakke Prince bliver 30,50 kr. - en krone højere end den nuværende danske pris.

Forskellen på en krone i dansk favør vurderer Finansministeriet i et svar til Folketingets Finansudvalg er tilstrækkelig til, at tyskerne begynder at købe cigaretter i Danmark.

Forventer ingen tysk indkøbsbølge
Denne omvendte grænsehandel, skønner Finansministeriet, vil gavne den danske statskasse på sigt med et beløb i størrelsesordenen 660 millioner kr. Ministeriet venter dog ikke, at lavere danske cigaretpriser vil sætte en tysk indkøbsbølge i Danmark i gang.

Dette provenu kan så lægges oven i det milliardbeløb, statskassen hvert år fyldes op med fra den indenlandske cigarethandel.

Ifølge adm. direktør Jørgen Tandrup fra Skandinavisk Tobakskompagni udgjorde firmaets danske cigaretomsætning i det seneste regnskabsår ca. 8,5 mia. kr. Heraf udgjorde afgifter til staten godt 6,6 mia. kr., hvortil de skal lægges moms på i alt 2,1 mia. kr. Samlet giver det staten ca. 8,7 mia. kr.

Det er dog ikke blot udsigter til et forøget provenu, der beskæftiger finansministeren.

»Kan vi være med til at begrænse rygningen i Danmark, så er det en god ting. Cigaretrygning koster årligt 12.000 dødsfald,« siger finansminister Thor Pedersen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen