Berlingske Business

Dansk landbrug hilser ordningen velkommen

En elegant løsning, kalder Landbrugsraadet EU-Kommissionens øststøtte til landbruget. Men den skal følges op af en aftrapning af støtten til de nuværende EU-landbrug. Ellers stiger støtteudgifterne, siger rådet.

En østeuropæisk version af EUs landbrugsstøtte hilses varmt velkommen af dansk landbrug.

Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, kalder ordningen, som gradvist vil give de kommende medlemslande af EU en stigende landbrugsstøtte, en »utrolig elegant model.«

»De nye lande har fået tilsagn om, at de får lige forhold som EU-medlem i løbet af en årrække på ti år. De kan bruge støtten til at få forbedret deres nuværende produktion samt til uddannelse og forskning,« siger Peter Gæmelke.

Udvidelsen med op til ti lande - de fleste fra det tidligere Østeuropa - må ikke koste mere, end de 15 lande allerede har afsat til landbrugsstøtte, og det betyder, at EU skal gå efter at få en ti-årig overgangsperiode, før de nye medlemsstater får fuld støtte, anbefaler kommissionen.

Peter Gæmelke mener, at samtidig med, at man åbner kasserne over for de kommende medlemmer, så skal låget ganske langsomt sænkes i for de nuværende EU-landes landbrug.

»Vi mener, at man samtidig skal i gang med en aftrapning af den nuværende støtte i EU. Derfor kan de to modeller møde hinanden på midten. Dog er 2013, som der lægges op til skal give de nye lande fuld støtte, længe at vente på og det må man måske fremskynde med tiden,« siger Gæmelke.

Lavere omkostninger

Vil den lave startsats ikke stille de nye lande svagt?

»Nej, for østlandene har formentlig langt lavere produktionsomkostninger end os, og derfor står de formentlig stærkt ret hurtigt, hvis deres varer lever op til kvalitetskravene. Omvendt får de fri markedsadgang til 380 millioner forbrugere,« siger han.

»Da vi i Danmark kom med i EU, var det ikke støtteordningerne, men adgangen til store markeder, som dansk landbrug havde glæde af. Det samme gælder de nye lande. De får adgang til hele EU på lige vilkår,« siger Gæmelke.

Seks mia. til Danmark

Hvornår når de østeuropæiske lande vores niveau?

»Det varer mange år. De mangler viden, kapital, strukturudvikling, infrastruktur og nye forædlingsapparater.«

Gæmelke mener, at støtten til øst kan ligge inden for landbrugsbudgetterne i EU på 42 mia. euro (ca. 311 mia. kr.).

»Hvis man ikke aftrapper støtteordningerne i det nuværende EU, så vil udgifterne til landbrugsstøtte stige, og jeg vil advare mod, at man, samtidig med denne udvidelse, ikke også nedtrapper de nuværende støtteordninger,« siger Peter Gæmelke.

Dansk landbrugs 55.000 medlemmer får i dag omkring seks milliarder kroner i direkte støtte.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen