Berlingske Business

Dansk krig mod økonomisk kriminalitet

Dansk krig mod økonomisk kriminalitet - 1
Baggrunden for den nye offensiv mod økonomisk kriminalitet er udsigten til, at store erhvervsskandaler som senest Parmalat i stigende omfang er på vej mod Europa. Foto: AFP

Med deltagelse af blandt andre Bagmandspolitiet og rigsrevisoren ruster Danmark sig nu mod fremtidige erhvervsskandaler med den hidtil største offensiv mod økonomisk kriminalitet.

Danmark søsætter nu den mest omfattende indsats mod økonomisk kriminalitet for at forhindre storstilet bedrageri i fremtiden.

Med hjælp fra Bagmandspolitiet skal eksperter og myndigheder gennem et storstilet analysearbejde finde frem til konkrete redskaber i forsøget på at undgå en ny Hafnia-skandale, Nordisk Fjer-sag eller et nyt retsopgør om forfalskede PFA-garantier.

»Ethvert tiltag, der kan virke kriminalpræventivt og styrke bevidstheden om, at man skal være uhyre påpasselig over for økonomisk kriminalitet, hilser jeg velkommen. Derfor har jeg efter nøjere overvejelser valgt at gå ind i arbejdet,« siger Bagmandspolitiets chef, statsadvokat Henning Thiesen. Baggrunden for den nye offensiv mod økonomisk kriminalitet, der også får deltagelse af blandt andre rigsrevisor Henrik Otbo og professor i erhvervsret Lars Bo Langsted, er udsigten til, at store erhvervsskandaler såsom Enron og Worldcom i stigende omfang er på vej mod Europa.

Vækst i bedrageri
Det seneste bevis er afdækningen af den mangeårige regnskabssvindel for milliarder af kroner hos italienske Parmalat.

»Økonomisk bedrageri er desværre et uhyggeligt vækstområde inden for erhvervslivet. Vi skal nu skabe nogle redskaber, så myndigheder og de enkelte virksomheder kan blive bedre til at opfange helt elementære warningslights, ligesom vi vil kunne lægge pres på for lovændringer,« siger formanden for Foreningen af Interne Revisorer, Søren Kongsbo, der er den danske arbejdsgruppes talsmand.

Udover Danmark har også Tyskland, Schweiz, Holland, England og Polen besluttet at oprette et såkaldt Council on Occupational Fraud.

Overblik mangler
De danske og europæiske myndigheder står i dag uden et reelt overblik over omfanget af den økomiske svindel i erhvervslivet, selv om undersøgelser viser, at virksomhederne i USA mister op mod seks procent af omsætningen som direkte følge af bedrageri. I USA svarer det til et tab på 600 milliarder dollar om året.

»Der er ingen grund til at tro, at problemet er markant anderledes herhjemme,« siger Søren Kongsbo.

En nylig rapport fra revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers fastslår, at vesteuropæiske virksomheder oplever et stigende problem med svindel. På baggrund af interviews med næsten 1.500 virksomheder konkluderer undersøgelsen, at 34 pct. af virksomhederne har været offer for økonomisk kriminalitet sammenlignet med 29 pct. for to år siden.

Også rigsrevisor Henrik Otbo træder som noget ganske usædvanligt aktivt ind i arbejdsgruppen:

Effektive redskaber
Professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet undestreger, at netop Bagmandspolitiets og rigsrevisorens deltagelse i arbejdet er afgørende for at sikre en tilbundsgående viden om omfanget af den økonomisk kriminalitet og dernæst give effektive redskaber til at dæmme op for ulovlighederne gennem eksempelvis ændret revisionspraksis eller nye regnskabsmetoder.

»Økonomisk kriminalitet er på nuværende tidspunkt et område, vi ved meget lidt om og derfor handler det om for myndighederne og virksomhederne at være på forkant med udviklingen og se på, hvilke mønstre der er, og hvor de bevæger sig hen. Det er illusorisk at tro, at man helt kan eliminere økonomisk kriminalitet, men man skal gøre det sværere for forbryderne og så blive endnu bedre til at fange dem, der alligevel gør noget forkert,« siger han.

De foreløbig seks nationale råd skal løbende referere til et særligt European Council on Occupational Fraud.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen