Berlingske Business

Dansk iværksætterlyst i europæisk 2. division

Mens iværksætterlysten stiger verden over, falder den i Danmark. I Europa topper Island og Irland.

Millioner af iværksættere verden over var sidste år i gang med at skabe 192 millioner nye virksomheder. Men stadig færre af dem gør det i Danmark.

Det viser den årlige London Business Schools årlige opgørelse af verdens iværksætterånd, Global Enterprise Monitor, som overvåger den menneskelige foretagsomhed på erhvervsområdet. I verden som helhed steg iværksætteraktiviteten i 2003 med 20 procent, hvilket viser, at folk er ved at genvinde fodfæstet ovenpå den globale økonomiske nedtur.

Men i Danmark faldt iværksætteraktiviteten for andet år i træk, sidste år med ti procent. Dermed er niveauet faldet med 30 procent siden målingen for to år siden - og for kvinder er faldet endnu større. I Danmark er én ud af 17 voksne involveret i iværksætteraktivteter, hvilket placerer os langt under gennemsnittet i de målte lande verden over.

Danmark på en ottendeplads blandt 15 europæiske lande. Blandt disse ligger Sverige lavest og Island højst, efterfulgt af Irland.

Den udvikling kolliderer frontalt med regeringens erklærede målsætning - bakket op af to handlingsplaner - om at skabe bedre betingelser for iværksættere.

»Afmatningen i den internationale økonomi i 2003 har haft betydning for dansk økonomi. Og selvfølgelig også iværksætter-aktiviteten i Danmark,« sagde erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) til sit forsvar på en konference, hvor den danske del af rapporten forleden blev præsenteret. Ministeren fortsatte, at det var for tidligt at vurdere regeringens indsats overfor iværksætterne, da initiativerne ikke har haft mulighed for at slå igennem.

Det argument er chefkonsulent Jette Nøhr fra Dansk Industri enig i, og hun mener ikke, at man kan skyde skylden på regeringen.

»Danskere har en aversion mod at tage en risiko i dårlige tider,« siger hun med henvisning til, at danskere bliver specielt modvillige mod risikoen ved at starte virksomhed i nedgangstider.

Andre steder i verden gik det bedre. Ifølge GEM-målingen er Uganda det mest entreprenante land, hvor næsten én ud af tre starter egen virksomhed, efterfulgt af lande som Venezuela, Mexico, Chile, Sydkorea og og New Zealand. Men ifølge undersøgelsens leder, professor Paul Reynolds, har de mange ulandes fine placering en trist baggrund:

»Til vores overraskelse gør halvdelene det, fordi de ikke ellers kan få et job. Vi kalder den »nødvendigheds-iværksættere«. Den slags finder man sjældent i Japan.«

I bunden af iværksætterlisten finder man sammen med Sverige lande som Holland, Japan og Rusland.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen