Berlingske Business

Britisk rente tager toppen af væksten

Britisk rente tager toppen af væksten - 1

Den britiske nationalbank vil dæmpe væksten i huspriserne og dermed i økonomien. Men risikoen er, at priserne og økonomien i stedet kollapser.

Der er måske tegn på, at væksten i forbrug og huspriser kan aftage. Alligevel er britisk økonomi i fare for at koge over, hvis ikke væksten bremses yderligere.

Det mener landets nationalbank Bank of England, som derfor besluttede at hæve den toneangivende rente fra 4,5 til 4,75 procent i går. Det er den femte renteforhøjelse siden september, og de fleste analytikere regner med, at det ikke er den sidste.

»Efterspøgslen er allerede høj i forhold til økonomiens produktionskapacitet, så fortsat stærk vækst vil sandsynligvis føre til stigende inflationspres,« lyder den officielle begrundelse for rentestigningen.

Inflationen i varepriserne er ellers blot 1,6 procent lige nu, og dermed under Bank of Englands målsætning på to procent. Men det er nok nærmere de stærkt stigende huspriser, der bekymrer banken, vurderer chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nordea.

»Det er helt tydeligt, at de de sidste par måneder har skærpet advarslerne om boligmarkedet. Og selv om der er nogle statistikker, der tyder på, at priserne ikke vokser helt så hurtigt mere, så vokser de altså hurtigere end indkomsterne. Og det fra et niveau, der måske er 20-30 procent over ligevægten,« siger han.

Ifølge de store kreditforeninger vokser huspriserne nu med 20-22 procent om året. Torsdagens renteforhøjelse betyder, at et typisk boliglån på 100.000 pund bliver 14 pund (157 kr.) dyrere om måneden. Spørgsmålet er så, om det er nok til at dæmpe prisvæksten.

Bank of England så gerne, at et mere roligt boligmarked kunne få briterne til at skrue lidt ned for væksten i privatforbruget. Men risikoen er, at det i stedet kollapser, mener Johnny Bo Jakobsen.

»Når boligpriserne begynder at vokse lidt langsommere, vil opsparingen stige, og ad den vej vil økonomien komme ned i gear. Men der er stor risiko for et kollaps. Der skal ikke meget til for at vælte læsset, når gælden er så høj, og boligmarkedet er så overvurderet. Og så bliver det en virkelig alvorlig recession,« forklarer han.

Nordea forventer - på linie med den største britiske bank HSBC - at det vil blive nødvendigt at hæve den toneangivende rente til omkring 5,5 procent i løbet af de kommende måneder.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen