Berlingske Business

Bioscan på farlig kurs

Bioscan på farlig kurs - 1
Det børsnoterede selskab Bioscan, der laver gylleanlæg, er kommet på kollisionskurs med Fondsbørsen, der er tæt på at kræve dokumentation for, at de børsmeddelelser, som firmaet udsender, er korrekte. <br>Foto: Claus Fisker <p><br>

Fondsbørsens tålmodighed med skrantende Bioscan er ved at væreforbi. Bioscan risikerer nu, at Fondsbørsen afkræver dokumentation for, at fondsbørsmeddelser holder vand.

Det økonomisk skrantende selskab, Bioscan, risikerer nu, at Københavns Fondsbørs hvæsser kniven for at presse selskabet til at dokumentere sine fondsbørsmeddelser.

Årsagen er, at der i stigende grad hersker tvivl om, hvorvidt der er realitet i de forventede licensindtægter, som Bioscan gang på gang har lovet investorerne. Det har gennem lang tid været Bioscans informationspolitik at udsende meddelelser til aktiemarkedet med meget optimistiske vurderinger.

Derfor er Fondsbørsens tålmodighed med Bioscan tæt på at være slut. Selskabet risikerer, at Fondsbørsen direkte begynder at kræve dokumentation af Bioscan for, at børsmeddelelserne holder vand.

»Hvis det viser sig, at et selskab har sendt meddelelser ud, selv om selskabet vidste, at det var knap så rigtigt, hvad der stod, er der tale om vildledning af markedet,« siger afdelingschef Erik Bruun Hansen fra Fondsbørsen.

Risikabel politik
Spørgsmålet er, om Bioscan bevidst vildleder aktiemarkedet, hvilket er noget af det værste, et børsnoteret selskab kan gøre. Flere kilder siger, at det åbenlyst virker som om, Bioscan ikke har styr på sin canadisk-amerikanske partner E3, der stadig mangler at betale penge i henhold til en halvandet år gammel aftale.

Siden Bioscans startede i midten af 1990erne, har virksomheden, der påstod, at den kunne omdanne gylle og affald til rent vand og gødning, kun produceret nogle få gylle- og affaldsanlæg.

Firmaet der jævnligt har været ramt af uro i ledelsen, har heller ikke set skyggen af penge fra det Hillerød-baserede firma Efire, der i begyndelsen af 2003 lovede at betale 15 mio. kr. for licensrettigheder og samtidig indbetale 15 mio. kr. i et fælles selskab. Heller ikke her er der sket noget.

»Hvis der er noget, aktiemarkedet ikke kan lide er det at blive overrasket, fordi der hele tiden kommer informationer, der viser sig ikke at holde. På kort sigt er det en risikabel politik, da investorerne taber tilliden. På længere sigt risikerer selskabet at udsende meddelser, der er så forkerte, at det er strafbart,« siger børsretseksperten, professor dr. jur. Jesper Lau Hansen fra Københavns Universitet. Jesper Lau Hansen understreger, at han ikke vil kommentere Bioscan-sagen, men udtaler sig generelt.

Afdelingschef Erik Bruun Hansen fra Fondsbørsen peger på, at det er de børsnoterede selskaber, der driver deres virksomheder. Fondsbørsen går normalt ikke ind og beder om dokumentation for rigtigheden af de enkelte fondsbørsmeddelser fra et selskab, siger han. Men et selskab må ikke udsende sine meddelelser på skrømt.

»Generelt set må selskaberne stå inde for de informationer, de giver. En ansvarlig ledelse sender meddelelser ud, der er rigtige. Til syvende og sidst drejer det sig om, hvorvidt markedets tillid kan opretholdes til et selskab. Har et selskab udsendt så mange meddelelser om noget, der ikke bliver til noget, dvs. udskydes, kan vi stille spørgsmålstegn ved, om de tidligere meddelelser er rigtige,« siger afdelingschef Erik Bruun Hansen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bioscans direktør Otto Eliassen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen