Berlingske Business

Banker forgylder aktionærerne

Banker  forgylder aktionærerne - 1

Ejere af bankaktier er blevet forgyldt i 2004. De danske banker er blevet 68 milliarder kroner mere værd i løbet af et enkelt år - Nordea står for præcis halvdelen af stigningen.

For indehavere af bankaktier kan det være svært at få armene ned her på årets sidste dag af bare begejstring over kursudviklingen i det forgangne år. 2004 har været et sandt jubelår for langt de fleste bankaktier.

Aktierne i de 41 børsnoterede banker på den danske børs er således i gennemsnit steget med 33,4 procent i 2004. Det er omtrent dobbelt så meget som KFX-indekset med de 20 største og mest likvide aktier på Københavns Fondsbørs.

»Bankerne som helhed er gået ind i en ny æra og er begyndt at tjene gode penge. Det forhold afspejles i børskurserne,« siger bankeksperten Bjarne Jensen, der udgiver månedsbrevet Bankinfo.

Kun fem bankaktier er steget mindre end 20 procent, mens 12 bankaktier har leveret et afkast målt som kursstigning og udbytte på mere end 40 procent.

De lidt over 900.000 danskere, der har investeret i bankaktier, kan derfor godt åbne en ekstra flaske champagne i aften, når det nye år skydes ind.

Prisskilt på 163 mia. kroner
En enkelt bankaktie - Egnsbank Han Herred - gik i 2004 i soloudbrud og sluttede året med en stigning på 96,6 procent. På de efterfølgende pladser kommer Forstædernes Bank, Roskilde Bank og Ringkjøbing Landbobank med afkast på mellem 52 og 56 procent.

Storbankerne Danske Bank og Nordea har leveret afkast på henholdsvis 25,6 og 27,3 procent. Selv om deres afkast altså er under gennemsnittet, kan Nordea bryste sig af have leveret omtrent halvdelen af stigningen i markedsværdien af de danske banker.

Nordeas markedsværdi er således steget med lidt over 34 milliarder kroner, mens samtlige banker på den danske børs er blevet cirka 68 milliarder kroner mere værd. En bejler skal nu hoste op med 163 milliarder kroner for at overtage hele Nordea.

Danske Banks markedsværdi er - på trods af læsterlige kursklø efter nyheden om købet af to irske banker tidligere i december - steget med lidt over 19 milliarder kroner, og dagsprisen for landets største finanskoncern har således rundet 112 milliarder kroner.

Den billigste bank i Danmark har en dagspris på bare 64 millioner kroner. Det er Hvidbjerg Bank.

Kursstigningen i de mindre banker er som nævnt støttet af den solide indtjening, men også af salget af Totalkredit til Nykredit har været med til at drive bankaktierne i vejret.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen