Berlingske Business

Bådsalg skulle dække ulovligt lån i firmaet

Hovedaktionær fik forhøjet sin aktieindkomst med 160.000 kr. efter salg af lystbåd til sit eget firma.

At tilbagebetale et ulovligt aktionærlån med en lystbåd er mere, end hvad skattevæsenet og Østre Landsret kan kapere.

Men det var, hvad revisoren anbefalede en hovedaktionær og direktør i et tøjagentur. Og det kom i den sidste ende til at koste skat af en aktieindkomst på godt 160.000 kr.

Tøjagenturet er organiseret som et anpartsselskab, hvor direktøren og hans kone hver ejer 50 pct. af anparterne. I forbindelse med indretning af kontorlokaler i parrets nyerhvervede ejendom, trak de 226.000 kr. på firmaets mellemregningskonto, hvor transaktioner mellem ejer og firma bogføres.

Det påtalte revisor, idet der var tale om et ulovligt aktionærlån. Revisor foreslog samtidig, at direktøren solgte sin motorbåd, en Nimbus 31, til selskabet for at betale sin gæld tilbage. Direktøren fulgte revisorens råd og solgte motorbåden til selskabet for 725.000 kr., og nu var det selskabet, som skyldte ham penge. Umiddelbart efter denne handel satte tøjagenturet båden til salg.

Men dette salg gik det ikke så godt med. Faktisk gik der mere end to år, før motorbåden blev solgt for 645.000 kr.

I den periode betalte tøjagenturet for pladsleje, forsikring, annoncer og mæglersalær. Og de 80.000 kr. båden faldt i handelsværdi i perioden måtte agenturet også bære.

Hele arrangementet kuldsejlede, da skattevæsenet sagde nej. Og det nej er blevet bekræftet ved en dom i Østre Landsret.

Landsretten lægger i sin dom vægt på, at tøjagenturets køb af motorbåden skete på baggrund af direktørens ønske om at udligne gælden på mellemregningskontoen. Der var ikke nogen forretningsmæssig begrundelse for, at selskabet skulle købe båden.

Desuden skete handelen, efter dommernes opfattelse, ikke på normale handelsmæssige vilkår mellem uafhængige parter.

Tøjagenturets udgifter til pladsleje osv. samt værditabet på de 80.000 kr. betragter dommerne som maskeret udlodning til hovedaktionæren, og derfor stadfæstede retten, at direktørens aktieindkomst samlet skulle forhøjes med godt 160.000 kr.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen