Berlingske Business

Arbejdsgivere kræver lov om barsel

Politikerne skal lave en følgelov, så alle arbejdsgivere deler udgifterne til barsel, mener HTS og Dansk Byggeri. De frygter for ulige vilkår.

Alle arbejdsgivere skal spytte i kassen til en barselsfond, også dem som ikke er medlem af DA.

Det mener Dansk Byggeris adm. direktør Jens Klarskov og direktør i HTS-Arbejdsgiverforeningen Preben Albæk Petersen.

De kræver, at politikerne laver en følgelov, så de 750.000 privatansatte lønmodtagere, der ikke er dækket af en overenskomst på LO/DA-området også bliver omfattet af en barselsfond.

»De uorganiserede arbejdsgivere med mange mandlige ansatte får en konkurrencefordel, hvis de kan stå udenfor en barselsfond. Det kan ikke være rigtigt, at mine medlemmer skal straffes, fordi vi har været de pæne drenge, der har fulgt politikernes ønske,« siger Jens Klarskov.

Han bakkes op sin kollega i HTS.

»Vi regner med at, der kommer en følgelovgivning, for det kan ikke være rigtigt at nogle arbejdsgivere kan køre på frihjul ved at stå udenfor en barselsfond,» siger Preben Albæk Petersen.

Dyrt for byggeriet
Jens Klarskov understreger, at han er godt tilfreds med, at der er kommet en barselsfond for hele DA-området.

Med kun fire pct. kvinder blandt de ansatte, havde det ellers været billigere for byggeriet at lave deres egen barselsfond, som der var lagt op til.

»Det er rigtigt, at vi kunne få en billigere ordning, hvis vi stod alene. Men de børn, der bliver født, skulle også gerne ende i bygge- og anlægsbranchen. På lang sigt er det ikke holdbart, hvis vi putter os under dynen og isolerer os i en forkælet enklave,« siger Jens Klarskov.

Modsat byggeriet, så var der ikke aftalt nogen barselsfond i det store transportforlig mellem HTS og SiD.

»Vi ønskede ikke separate fonde på enkelte områder. Men vi har accepteret, at DA løfter en opgave, som har haft stor politisk bevågenhed. Tilgengæld må politikerne også leve op til deres del af ansvaret,« siger Preben Albæk.

Fogh overvejer sagen
Dansk Handel og Service, DH&S, er et kvindetungt område, som i mange år har haft en barselsfond højt på ønskesedlen.

Her vil de fleste medlemsvirksomheder få flere penge retur fra barselsfonden, end de skal betale.

»Men nogle af mine medlemmer vil da forvente, at der kommer lovgivning. Jeg har jo også medlemmer som yder til en barselsfond uden at få meget igen,« siger Søren B. Henriksen, adm. direktør for DH&S.

Fra politisk side er de konservative og de radikale villige til at lave en følgelov, som udligner udgiften til barsel mellem alle private arbejdsgivere.

Socialdemokraterne er imod, mens statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) overvejer spørgsmålet indtil lønmodtagerne har afsagt deres dom over mæglingsforslaget fra LO og DA.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen