Berlingske Business

Amtsborgmester på listesko i Nesa-sag

Amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen er meget forsigtigt i sin kommentar til regeringens plan om at lade statens energiselskab DONG købe det kommunalt ejede elselskab Nesa.

"Vi vil handle ekstremt fornuftspræget og ikke ideologisk i forhold til et salg af Nesa. Udgangspunktet vil være, hvad der tjener borgerne i Københavns Amt bedst," siger Vibeke Storm Rasmussen (S).

Ifølge Børsens Nyhedsmagasin går regeringens plan ud på at gøre DONG til et stort, attraktivt energiselskab, der i stil med salget af TeleDanmark kan indbringe staten adskillige milliarder kroner ved et salg.

Indtil videre er salg af kommunale energiselskaber ikke attraktive for kommunerne, da den tidligere regering bestemte, at overskuddet fra salget ville blive modregnet i statens tilskud til kommunerne.

Og ændrer regeringen ikke på det, vil et salg ifølge Vibeke Storm Rasmussen "ikke være særligt fornuftspræget".

Nesa er ifølge bestyrelsesformand Birthe Philip omfattet af en aktionæroverenskomst, som betyder, at selskabets aktier først skal tilbydes de øvrige aktionærer, hvis de bliver sat til salg.

Men Vibeke Storm Rasmussen afviser, at Københavns Amts vil spekulere i opkøb af Nesa-aktier mod en forventning om, at selskabets værdi vil vokse i det liberaliserede marked.

Ifølge Børsens Nyhedsmagasin arbejder regeringen med en plan, der på en gang vil tilgodese ejerne og give staten en klækkelig rabat på Nesa. Som modydelse for ikke at modregne salgsindtægten fuldt ud i kommunernes tilskud, skal staten have en rabat på en milliard kroner. Prisen for Nesa er cirka fire milliarder kroner. Heraf får ejerne tre milliarder, mens staten får en rabat på en milliard kroner.

Gentofte Kommune ejer 56,7 procent af aktierne i Nesa og vil få cirka 1,7 mia. kr. svarende til 50.000 kr. per husstand.

Københavns Amt ejer 22 procent af aktierne og vil få 600 mio.

kr.

Blandt de centrale spørgsmål, som erhvervs-, økonomi- og energiminister Bendt Bendtsen (K) skal finde svar på vedrørende salg af kommunale energiselskaber er den såkaldte kapitalsag, grundlovssagen og forbrugerrepræsentationen i elselskaberne.

Kapitalsagen handler om, at selskaberne ønsker at opskrive deres egenkapital, og grundlovssagen handler om selskabernes ret til disponere over værdien af de kraftværker, de ejer.

27. februar holder Energitilsynet møde, og da ventes beregningerne af, hvor meget hver enkelt kommune må beholde ved salg, at være klar.

Ritzau

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen