Berlingske Business

340 kroner ekstra i lommen hver måned i det nye år

Rentetilpasningslån sikrer boligejere mere plads i budgettet. Faldende boligudgifter mere end opvejer stigende skatter, viser beregninger.

En ganske almindelig familie kan se frem til en økonomisk fremgang på 340 kroner om måneden i det nye år, når der tages hensyn til alle ændringer, der påvirker den almindelige danskers privatøkonomi.

Det har ellers i flere tilfælde været påvist, at mange danskere vil opleve stigende skattebetaling, når de får lønsedlen for januar. Det skyldes, at den skattelettelse, der er i forårspakken i år kun har været fordelt på syv måneder, mens den næste år vil være fordelt over alle årets 12 måneder.

Men den stigende månedlige skattebetaling bliver altså opvejet af andre faktorer, der har indflydelse på privatøkonomien, har økonomer i BG Bank beregnet.

Bolig sikrer fremgang
»Konklusionen på analysen er, at der bliver mere plads i familiens budget i 2005. Der er nemlig samlet en fremgang på godt 340 kroner om måneden svarende til over 4.000 kroner om året. Dette beløb fremkommer som summen af en række plusser og minusser,« hedder det i analysen.

Mens forårspakken altså vil opleves som en tilbagegang, kan danskerne til gengæld glæde sig over lavere udgifter til boligen og energi.

Økonomerne har skabt en modelfamilie, der består af to voksne og to børn bosat i Horsens. Moderen er skolelærer, mens faderen arbejder som journalist på et lokalt dagblad. Den årlige bruttoindkomst for familien er knap 650.000 kroner, og de bor i et hus, der er vurderet til 1,4 mio. kroner.

Forældrenes skattebetaling stiger med næsten 500 kroner. om måneden i det nye år. Men den tungeste post i familiens budget, boligudgiften, falder betragteligt. Med et FlexLån med rentetilpasning hvert tredje år og en restgæld på cirka 935.000 kroner falder bruttoydelsen fra 5.660 kroner til 4.670 kroner her måned. Efter skat giver det en besparelse på cirka 475 kroner, og det opvejer dermed stigende skat.

Hele året har der været betydelig fokus på olieprisen, som har svinget en del, men den pris, som de danske forbrugere skal betale, svinger en del mindre. Det skyldes blandt andet, at olie handles i dollar, og at svækkelsen af dollaren reducerer prisen for olie i danske kroner. Olieprisens betydning for en almindelig families budget er derfor i første omgang begrænset.

På trods af skattestoppet kommer mange boligejere til at betale mere i ejendomsskat.

»Jo tættere man kommer på København, jo større skattestigning i 2005. I Københavns og Frederiksberg kommune topper stigningen, og her kommer husejerne i gennemsnit til at betale godt 1.300 kr. mere om året,« hedder det i analysen.

Husejerne i hovedstadsregionen får glæde af skatteloftet i beregningsgrundlaget for grundskylden, da beregningsgrundlaget højst med stige 6,5 procent. Selv om ejendomsskatterne altså stiger i 2005, ville det have set langt værre ud uden skatteloftet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen