Berlingske Business

USA ophæver krav om lige adgang til Internettet

pix-Netneutralitet
Formanden for de amerikanske telemyndigheder, Ajit Pai, efter vedtagelsen af at afskaffe de tre år gamle regler om netneutralitet. Foto: Alex Wong, Getty Images/AFP/Scanpix

Flertal ophæver forbuddet mod, at internetudbydere kan blokere for, sænke hastigheden til eller tage mere betaling for adgangen til bestemte steder på nettet.

Internettrafikken ruller ikke længere på ens vilkår, efter at de amerikanske telemyndigheder torsdag med en enkelt stemmes flertal besluttede at droppe den såkaldte netneutralitet, som også gælder i Europa.

Det republikanske flertal i Federal Communications Commission (FCC) valgte som ventet med stemmerne 3-2 at skrotte de regler, som blev indført under præsident Barack Obama for to år siden, og som forbød, at nogen kunne købe sig adgang til en særlig overhalingsbane i internettrafikken på bekostning af andre.

Lige siden har Ajit Pai, som dengang sad med i FCC men i januar blev udnævnt til formand af USAs præsident Donald Trump, kæmpet for at få reglerne afskaffet igen. Det bliver de nu i praksis om nogle måneder, når også Det Hvide Hus formelt har godkendt dem.

Klar til juridisk kamp

Flere amerikanske delstater med New Yorks statsadvokat, Eric Schneiderman, i spidsen har dog allerede bebudet, at de vil gå rettens vej for at få fastholdt netneutraliteten, som flere domstole tidligere har bedømt til at være i overensstemmelse med den amerikanske forfatning.

FCCs møde, som blev holdt, mens der blev demonstreret uden for FCCs bygning, måtte afbrydes og alle evakueres lige før afstemningen i omkring ti minutter som følge af en ikke nærmere specificeret sikkerhedstrussel.

Det demokratiske mindretal har sammen med filmselskaberne i Hollywood og USAs teknologigiganter som Google, Facebook, Amazon, Netflix og Microsoft talt for at bevare reglerne om netneutralitet.

Netneutraliteten foreskriver, at alt på Internettet er lige tilgængeligt for alle. Uden sådanne regler vil internetudbyderne - heriblandt teleselskaberne - kunne bestemme, hvad man har adgang til på nettet, og hvor hurtigt man får adgang til siderne, når man taster adresserne ind. Netneutraliteten betyder, at internetudbyderne skal behandle al internettrafik på samme måde. Internetudbyderne kan altså ikke give trafik til og fra f.eks. Netflix eller Google forrang i en slags overhalingsbane, som Netflix eller Google kan betale sig adgang til - på bekostning af andre og mindre selskaber, som ikke har råd til det samme.

pix-Dårlig forbindelse

Betalt adgang til overhalingsbanen - eller blokering af uønsket indhold

Internetudbyderne vil også kunne forbyde bestemte selskaber at få adgang til overhalingsbanen eller direkte blokere for kunders adgang til en bestemt tjeneste, fordi konkurrenten har betalt for at få luksusforbindelsen.

Uden netneutralitet vil man kunne opleve, at visse internettjenester kører langsomt, medmindre disse betaler internetudbyderne for at få mere fart på ud til brugerne. Det kan også betyde, at brugerne vil skulle betale mere, hvis de vil se f.eks. film i de perioder af døgnet, hvor der er trængsel på nettet, fordi f.eks. Netflix skal betale mere for at komme i overhalingsbanen og vælger at sende regningen videre til kunderne.

Det kan også ske, at kvaliteten af det, man ser på nettet, bliver sat ned, fordi mindre selskaber ikke har råd til at betale for at få den bedre billedkvalitet leveret til kunderne.

Mange internetudbydere har deres egne tjenester, og de kan derfor vælge at blokere for konkurrerende tjenester - eller blokere for andet indhold, som de ikke ønsker, at man skal se.

pix-Gravning

Internetudbyderne: Lettere at udbygge nettene

Argumentet mod netneutralitet er, at internetudbyderne ved at kunne tage penge for at stille lidt på internettrafikknapperne vil få bedre råd til at udbygge deres net og dermed give flere mulighed for at få bedre internetforbindelser.

Modargumenterne fra internetgiganterne er, at det ikke er deres job at forbedre Internettet, ligesom bilproducenter ikke skal betale for at få bygget veje. Andre fastholder, at netneutralitet sikrer muligheden for, at små virksomheder kan konkurrere på lige vilkår med de store og dermed have mulighed for selv at vokse sig store.

Ophævelsen af netneutralitetsreglerne giver langt større magt til internetudbyderne til at kunne ændre, hvordan kunderne kan tilgå nettet. Samtidig er der dog indført nye regler, som kræver, at udbyderne skal informere kunderne om alle ændringer.

Præsident Donald Trump har gennem sin talsmand, Sarah Sanders, meddelt, at »Det Hvide Hus bestemt har og altid vil støtte et frit og fair Internet«, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De store interenetudbydere har gennem deres brancheforening, USTelecom, understreget, at de ikke vil blokere for  eller pille ved lovligt indhold, men at de vil se på mulighederne for betalingsadgang til overhalingsbanen. De udtrykker samtidig glæde over udsigten til at kunne investere flere penge i at udbygge deres net.

hjorth

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen