Berlingske Business

Teletopchef: 5G bliver døråbner til bredt samarbejde

pix-Mobilantenner
5G-mobilnet i Danmark med lynhurtige dataforbindelser vil kræve solidt samarbejde - om regler, forenkling og finansiering, mener Telenors topchef. Ellers bliver der ikke råd til at sætte antenner og mobilmaster op. Arkivfoto: Thomas Breinstrup

Hvis Danmark skal med på det superhurtige 5G-mobilnet, skal der samarbejdes om at gøre det lettere at få udstyret sat op og finansieret, siger Telenors topchef.

Det kommende, superhurtige 5G-mobilnet bliver murbrækkeren, der ikke alene vil vende op og ned på, hvordan vi fremover bruger teknologien til også selvkørende biler og robotoperationer. 5G bliver også et andet vendepunkt - for kun ved et bredt samarbejde mellem politikere og virksomheder vil danskerne overhovedet få glæde af den nye mobilteknologi.

Det siger Jesper Hansen, administrerende direktør for Danmarks næststørste teleselskab, Telenor, til Berlingske i forbindelse med onsdagens Tele 2017, den største konference om telepolitikken i Danmark, som holdes i Christian IVs gamle børsbygning i København, arrangeret i fællesskab af Teleindustrien, DI Digital, Dansk Erhverv, IT-Branchen, Dansk Energi og Ingeniørforeningen IDA.

Ingen har råd til at bygge 5G selv

»Vi kommer ikke til at bygge det 5G-net, som nogen tror, i Danmark, hvis ikke vi alle sammen bliver mere åbne og gør mere sammen. Hvis Danmark vil have 5G, er vi nødt til at arbejde sammen alle sammen og være flere om at finansiere det hele. Vi er nødt til at have en helt anderledes diskussion om dækning, end vi historisk har haft, for ingen har råd til at bygge 5G selv,« siger Jesper Hansen.

På 5G-nettet er datahastigheden langt højere end på dagens 4G-mobilnet, og ikke mindst er svartiderne nærmest øjeblikkelige, samtidig med at 5G-nettet kan håndtere mere udstyr og flere data, end 4G-nettet kan. Det er altafgørende, hvis millioner af målere skal sende data af sted, som selvkørende biler skal bruge for at kunne styre uden om forhindringer og bremse i tide, når den forankørende pludselig gør det.

5G er endnu ikke klar til brug. De sidste, tekniske detaljer mangler man stadig at blive enige om internationalt, således at alt udstyr uanset fabrikat og model vil kunne »tale« med 5G-nettet. Det vil også kræve nye telefoner, som forstår 5G-signalet. Alle regner dog med, at de første 5G-net - på meget små, geografiske områder - vil åbne for almindelige brugere i 2020.

pix-Gravning

Gør det mindre besværligt

Men danskerne skal ikke forvente, at 5G bliver landsdækkende. Dertil er investeringerne for omfattende. Den danske telebranche bruger i forvejen hvert år omkring seks milliarder kroner på at udbygge deres net (mobilnet, fastnet, kabel-TV-net og fibernet).

Derfor vil 5G-udbygning kræve, at en masse ting gøres anderledes end i dag, understreger Telenors topchef.

»Det afgørende bliver, at man ikke bliver ved med at fastholde et forbrugerfokus med mere regulering og flere krav, men at man i stedet ser telekommunikation som noget samfundskritisk. Jeg tror, at 5G bliver en døråbner for, at vi herhjemme begynder at tænke anderledes og f.eks. får lettere adgang til mobilfrekvenser og får lov til at dele frekvenser. Ellers klarer vi aldrig de enorme investeringer. Det vil være umuligt at sætte en sender op for hver 200 meter i f.eks. København, hvis vi stadig skal betale de priser, som der kræves i dag,« siger Jesper Hansen.

pix-Fiberkabler

Kommuner har en nøglerolle

Der skal nemlig betales leje for at sætte master og antenner op, og mange kommuner og statslige myndigheder har i nogle år skruet priserne kraftigt op. Samtidig betalte de fire store teleselskaber - TDC, Telenor, Telia og »3« - sidste år tilsammen en milliard kroner for retten til fortsat at kunne bruge bestemte landsdækkende radiofrekvenser til mobiltelefoni og mobildata. Flere brancheorganisationer, heriblandt Dansk Erhverv og Dansk Industris tele- og IT-organisation DI Digital, har kritiseret, at de mange penge forsvinder ned i statskassen, hvor de i stedet burde øremærkes til at sikre bedre mobil- og internetdækning herhjemme.

»Kommunerne og andre offentlige myndigheder indgår i, at det kan lykkes, ved, at de ikke bare slår kasseapparatet til. Der er simpelt hen nødt til at være flere, som er med til at bidrage til finansieringen, hvis det skal lykkes,« siger Telenors topchef.

I Folketinget har de politiske partier gennem det seneste år lagt op til at lave en bred, politisk aftale om et nyt og moderniseret teleforlig, som skal fastlægge de brede linier for, hvordan mobil- og internetdækningen i hele Danmark bliver forbedret. Alle venter på energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der også er teleminister, og som har lovet at stille med regeringens oplæg »efter sommerferien«.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen