Berlingske Business

Teleselskaber sagsøger kommune for dyr masteleje

telemast
Foto:

Danmarks første sag om de opskruede lejepriser på jord til mobilmaster og antenner skal nu afgøres ved en voldgiftsret. Det er helt sindssygt, siger Dansk Folkepartis teleordfører.

Teleselskaberne er nu så trætte af at betale, hvad de betragter som ågerpriser, for at kunne sætte master og antenner op, at de for første gang trækker en kommune i retten.

Telenor og Telia, der er Danmarks næst- og tredjestørste teleselskaber, har anlagt voldgiftssag mod Rudersdal Kommune i Nordsjælland.

»Rudersdal har de ubetinget voldsomste priser overhovedet, og man kan end ikke i galskab argumentere med, at de er markedsprisen,« siger advokaten for Telenors og Telias fælles netselskab, TT-Netværket, Jens Ottosen-Støtt.

22BBMPaa-TDC-Hosting-data#2.jpg

På en skole har Telia udstyr siddende øverst på en skorsten. Lejeprisen er 114.000 kroner om året. Lige nedenunder har Telenor udstyr siddende, men her er prisen 34.000 kroner om året i leje.

»Begrundelsen er historisk. Markedsprisen i den gamle Birkerød Kommune lå i 2009 på 30.000 kr., i den gamle Søllerød Kommune var den tre gange så høj, så da Telia i 2009 – efter kommunesammenlægningen – skulle forny kontrakten, blev man tvunget op i pris. I forvejen har Rudersdal Danmarks dyreste lejemål, hvor TDC har otte kvadratmeter på et vandtårn til 214.000 kroner om året. Men når man som Telenor og Telia har stået i en udbygningsfase af mobilnettene og har haft behov for lokationer til antenner, indleder man ikke en voldgiftssag mod en kommune, hvor man har ansøgninger liggende. Derfor kommer sagen først nu,« forklarer Jens Ottosen-Støtt, der tidligere har været juridisk direktør i Telia Danmark.

pix-Barcelona

Det bliver en dommer fra Østre Landsret, der sammen med to sidedommere skal afgøre voldgiftssagen, som parterne stadig udveksler synspunkter i på skrift. Sagen vil få afgørende betydning, vurderer advokaten.

»Der ligger mange andre sager og afventer afgørelsen. Konkret har jeg et par andre klageskrifter, så der vil komme mange krav efterfølgende,« siger Jens Ottosen-Støtt.

Rudersdal Kommune vil ikke kommentere sagen, oplyser kommunens advokat Christian Nielsen fra advokatfirmaet Bech-Bruun til Berlingske.

»Vi kan bekræfte, at der kører en sag vedrørende udlejningsaftaler på mobilantenner eller mastepositioner. I øvrigt har vi ingen kommentarer til sagen, før det er truffet en afgørelse,« siger han.

pix-Mobildækningen

TDC pillede mast ned

TDC besluttede under stor bevågenhed for nogle år siden at pille en telemast helt ned i protest mod Guldborgsund Kommunes opskruede lejepriser. Debatten om priserne for at leje offentlig jord til mobilmaster og -antenner har stået på i flere år, og flere ministre har dunket navnlig kommunerne i hovedet undervejs.

Telebranchens organisation, Teleindustrien, har besluttet at bi-intervenere i sagen for Telenor og Telia. Det sker, fordi Kommunernes Landsforening (KL), som ellers flere gange har kritiseret sine medlemmer, er gået ind på Rudersdals Kommunes side.

»Det er bekymrende, at vi er nødt til at føre sager mod en kommune om prissætning, og det er endnu mere bekymrende, at KL går ind i sagen og støtter kommunens ret til at tage fuldstændigt urimelige priser. KL taler med to tunger, når man kræver god digital infrastruktur og samtidig indtræder i sagen. Det må de forklare. Vi vil langt hellere bygge infrastruktur, løse dækningsproblemer og sætte mobilmaster op end at bruge tid og penge på at føre retssager og smide pengene i kommunekasserne i stedet. Rigtigt mange kommuner er blevet imødekommende og konstruktive, men nogle kommuner er stadig grådige,« siger Jakob Willer, direktør i Telebranchen.

DF: Det er helt sindssygt

Dansk Folkepartis teleordfører, Dennis Flydt­kjær, som selv sidder i byrådet i Herning, er dybt forundret.

»Det er paradoksalt, at alle byrådsmedlemmer og KL klager, og mange med rette, over dårlig mobildækning. Så er det jo helt sindssygt, at en kommune tager 200.000 kroner. Det siger sig selv, at mastelejen bør være så lav som muligt. Det gavner erhvervslivet og borgerne, så vi kan få bosætning i yderområderne. Og pengene er jo småkroner i det kommunale budget, som på denne måde oven i købet er givet rigtigt dårligt ud. Rigtigt mange kommuner har fanget budskabet, men nogle kan desværre ikke se logikken, og det virker helt underligt, at KL forsvarer, at man tager en skyhøj husleje,« siger Dennis Flydtkjær.

Han har foreslået etableret et bredbåndsforum efter svensk forbillede, hvor »disse ting kan snakkes væk«.

»Hvis mastelejen kommer ned, kan man måske forpligte teleselskaberne til at sætte en mast mere op i et område og få bedre dækning,« mener han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen