Berlingske Business

Tavs Ljungman varetægtsfængslet til 21 august

Tavs Ljungman varetægtsfængslet til 21 august - 1
Foto:

Stein Baggers svenske samarbejdspartner, Mikael Ljungman, blev mandag varetægtesfængslet i fire uger. Han nægter sig skyldig, og øsker ikke at udtale sig foireløbig. (Opdateret)

Selv om sagen mod IT Factory-direktøren Stein Bagger var en ren tilståelsessag, kan sagen mod hans svenske makker, Per Mikael Ljungman måske vise sig at blive noget mere langhåret.

Ljungman blev mandag fremstillet i et grundlovsforhør ved retten i Lyngby, og her nægtede den stærkt fåmælte svensker sig skyldig – ligesom at han nægtede at udtale sig om sagen overhovedet.

Undervejs i sagen mod Stein Bagger har Ljungman strittet gevaldigt mod at samarbejde med politiet om sagens opklaring, og blandt andet derfor valgte dommeren mandag at varetægtsfængsle Ljungman frem til d. 21. august. Det skete blandt andet fordi, der skulle en international arrestordre og en anholdelse til, før politiet overhovedet kunne komme i kontakt med svenskeren.

Svenskeren bliver blandt andet tiltalt for medvirken til svindel for 266 mio. danske kroner, som han – sammen med Stein Bagger – har fået lokket ud af bankerne på falske vilkår, og anklagemyndighedens bevismateriale mod svenskeren er ganske omfattende. Det omfatter blandt andet korrespondance med Stein Bagger – og kontoudskrifter, hvor de store millionbeløb flyttes rundt mellem konti Danmark, Sverige, Hong Kong og USA.

Mens Stein Bagger under den nu afsluttede retssag pegede på Mikael Ljungman som medskyldig i svindelnumrene, har det hidtil været uklart, hvad Ljungmans egen forklaring var. Og den kommer offentligheden til at vente lidt længere på – for indtil videre vil Ljungman slet ikke udtale sig i sagen overhovedet. Han nøjes blot med at nægte sig skyldig.

En stor del af de mange millioner, der forsvandt i forbindelse med svindlen i IT Factory, forventes dog fortsat at være i Mikael Ljungmans besiddelse. Blandt andet nævnte Stein Bagger under sin egen retssag, at Ljungman blev mere og mere modvillig i de to kumpaners samarbejde, og at Ljungman til sidst helt holdt op med at betale de fiktive faktuaer, som han modtog fra IT Factory. Det var fakturaer for et meget stort millionbeløb.

Samtidig forklarede Stein Bagger, at Ljungman pressede citronen mere og mere – og at det, der oprindeligt var en aftale om at dele i porten, på et tidspunkt udviklede sig til at Ljungman tog størstedelen af udbyttet fra svindelnumrene, mens Bagger var tvunget til at acceptere de nye vilkår. Samtidig har Ljungman – ifølge Baggers vidneudsagn – ikke været i tvivl om, at der var tale om et kæmpe svindelnummer.

Stein Bagger blev dømt for 61 forhold af dokumentfalsk og bedrageri, men svenskeren har hidtil kun været sigtet for ni forhold. Det er dog ni forhold, der er ganske omfattende – og som kan sende svenskeren over fem år i fængsel, hvis han bliver kendt skyldig.

Trods det omfattende bevismateriale og udsigten til en lang fængselsstraf, tog Ljungman varetægtsfængslingen i ophøjet ro.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen