Berlingske Business

Stor Windows-opdatering ruller fra i dag

pix-Tidslinie
Efter den nye opdatering kan man tage på tidsrejse i Windows 10. Foto: Microsoft

Windows 10 bliver nu opdateret i større stil med flere nye funktioner - og en lang række ting bag façaden.

Efterårets store opdatering af Microsofts PC-styresystem Windows 10 ruller ud fra i dag, 17. oktober.

»Windows 10 Fall Creators Update« er den lidet mundrette titel på opdateringen, som automatisk vil blive hentet på alle PCer med Windows 10 verden over, efterhånden som Microsoft giver los i små bidder for at undgå et teknisk sammenbrud på grund af overbelastning.

Det er seks måneder siden, at Windows 10 senest blev opdateret i større stil.

I Danmark kører lige over 45 procent af alle PCer Windows 10, mens næsten 34 procent stadig bruger Windows 7, viser tal for september fra analysefirmaet Statcounter, som registrerer, hvilket styresystem telefoner og PCer bruger, når de tilgår forskellige sider på nettet.

Klip film, og rejs i tiden

Den store opdatering vil ikke skille sig voldsomt ud fra den snart gamle Windows 10-udgave. Masser af mindre rettelser og ændringer vil blive lagt ind i baggrunden, uden at de fleste vil opdage dem.

Af mere synlige ændringer vil man nu få adgang til Microsofts netlagertjeneste, OneDrive, og alle ens filer dér fra enhver Windows 10-enhed, som man er logget ind på, uden at man først skal downloade filerne. Det er med til at spare plads på udstyret, især på telefonerne, som typisk ikke har så megen lagerplads.

Den digitale Windows-assistent, Cortana, som stadig ikke kan forstå eller tale dansk og derfor for de fleste danske brugere er ligegyldig, kan nu kaldes frem i sit eget vindue fra startmenuen og vil også kunne låse eller helt lukke PCen ned. Der er også kommet flere muligheder for at ændre på indstillingerne for Cortana.

Historieremix er et nyt program, der gør, hvad navnkundige Windows Movie Maker klarede før. Man kan vælge fotos og film, sætte musik ind, lægge overgangen på og lave 3D-effekter, og så har man en film klar.

Med Tidslinie kan man gå tilbage i tiden og finde, hvad man arbejdede på tidligere. Det gælder filer, apps og netsteder og virker ifølge Microsoft, »som om du aldrig havde lukket dem«.

Artiklen fortsætter under billedet
pix-Film
En ny filmfunktion skal erstatte det efterspurgte Windows Movie Maker. Foto: Microsoft

pix-Microsoft i Irland

Fortsæt på tværs af PC og telefon

Opdateringen vil også gøre det muligt at koble »Windows Mixed Reality«-briller og -controllere sammen med Windows for at være med på den virtuelle bølge. Det gælder bl.a. de kommende briller fra Acer, Asus, Dell, HP og Lenovo.

Det bliver også enklere at skifte til spilletilstand, når man spiller spil på sin Windows-PC. Dermed får det spil, man spiller, prioritet og nærmest uhindret adgang til PCens kræfter, så spillet afvikles bedre.

Og så vil smartphones og tavle-PCer med enten Googles Android eller Apples iOS som styresystem i et vist omfang kunne synkroniseres med en Windows-PC. Derved kan man f.eks. få besked på PCen, når man arbejder med et Microsoft Word-dokument på sin telefon eller tavle-PC. Man vil også kunne gå på nettet på sin telefon og siden åbne de samme sider på PCen, hvis telefonen er synkroniseret med PCen.

pix-Augmented reality

Check tilladelserne

Internetbrowseren Edge, som med den første Windows 10 erstattede Internet Explorer, er lidet brugt. Microsoft forbedrer den derfor konstant i håbet om at få flere til at stige på. Nu kan man f.eks. skrive noter på PDF-filer og e-bøger, som vises i Edge, og begge dele kan Edge nu læse højt. Man kan også låse bestemte netsider fast på proceslinien, så der er hurtig adgang til dem.

En del af opdateringen rummer et nyt Paint 3D-program, som gør det muligt at skabe tredimensionelle effekter på sine tegninger og grafikker, som så kan sættes ind i f.eks. tekstbehandlingsprogrammet Word eller præsentationsprogrammet Powerpoint. Man kan også kalde 3D-objekter ind i billedet, når man fotograferer og få dem med, hvis man fotograferer fra en Windows-tavlecomputer, f.eks. Microsofts egen Surface.

Desuden har Microsoft opdateret flere ting på sikkerhedsfronten, heriblandt fjernet en omdiskuteret og 30 år gammel netværksprotokol, som var centrum for to af de hidtil største virusangreb, nemlig Wannacry og siden Goldeneye tidligere i år. Også det indbyggede Windows Defender, som skal holde hackere på afstand, er blevet opdateret til f.eks. mere effektivt at blokere for løsesumsvira (»ransomware«) som netop Wannacry og Goldeneye.

Når man fremover installerer nye programmer i Windows, vil Microsoft samtidig vise, hvad programmet - eller appen - bliver givet adgang til, f.eks. kamera, mikrofon, kalender og kontakter, ligesom på en smartphone. Man kan så selv under Indstillinger (tidligere Kontrolpanel) ændre og fjerne tilladelserne.

Sådan får man opdateringen

Man skal have slået automatisk opdatering til for at få Windows 10-opdateringen, men det bliver ikke alle, der oplever at få den tilbudt på samme tid.

Sidste års store Windows-opdatering medførte sorte skærme og udstyr, der ikke virkede. Den storm af klager, som det førte med sig, har Microsoft lært meget af, men alligevel bør man altid tage en sikkerhedskopi af sine data - eventuelt af hele sin PC -, inden man opdaterer sit styresystem.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen