Berlingske Business

Stor sten for afskaffelse af mobilroaming fra juni er fjernet

pix-Roaming
Fra 15. juni i år afskaffes det særlige ekstra mobilgebyr på tale og data, kaldet roaming, i de 28 EU-lande, men det er fortsat uklart, hvor grænsen går for, hvor meget tale og data vi reelt kan bruge, når vi rejser. Arkivfoto: Iris/Scanpix

EU-Kommissionen og Europaparlamentet er efter måneders slagsmål blevet enige om, hvor meget teleselskaberne må tage af hinanden. Det baner vejen for, at det fra juni i år bliver muligt at bruge tale og data til danske priser i EU - men sandsynligvis stadig med et lavere maksimumforbrug end herhjemme.

De sidste blå øjne og armlægninger er klaret, så det fra 15. juni i år er slut med at tænke på regningen, når man bruger sin mobiltelefon og sin dataforbindelse i et af de andre EU-lande.

EU-Kommissionen og EUs formandskab har nemlig indgået en foreløbig aftale med Europaparlamentet, som vil skære 90 procent af de priser, som teleselskaberne må tage af hinanden, når de sender mobiltrafikken videre. Dermed er der udsigt til, at det forhadte roaminggebyr forsvinder, sådan som europæerne længe er blevet lovet.

Aftalen skal endeligt godkendes af både parlamentet og af de 28 EU-landes fagministre. Her bliver det virkeligt spændende, om der er kvalificeret flertal, idet flere af de store lande næppe er tilfredse.

Teletopchef: FUP bliver afgørende

Umiddelbart får aftalen en opadvendt tommelfinger af mobilselskabet »3«s danske topchef, Morten Christiansen, som har tordnet mod de skyhøje engrospriser, men han tør endnu ikke sige, hvilken betydning det præcis får for danskerne.

»Jeg synes stadig, at prisen er for høj, men den er bedre end frygtet. Det er dog svært at sige, hvad de egentlige konsekvenser bliver, for vi mangler at høre om FUP, der her står for »Fair Usage Policy«, altså reglerne for, hvor meget man faktisk må bruge, før man rammer loftet. Vi er glade for, at der kommer ro på, men det er afsindigt afgørende, at aftalerammerne præciserer dette, at at det kommer ud så hurtigt som muligt, så de billige lande ikke skal straffes. De priser, som aftalen fastlægger, er stadig dobbelt så høje som i Danmark, hvor vi betaler omkring 25 kroner pr gigabyte. Og den forskel skal teleselskaberne jo betale for deres kunder,« siger Morten Christiansen til Berlingske.

De interne priser, engrospriserne, har været den store knude, som skulle løses, før den længe lovede afskaffelse af roaminggebyret kan indfries. Der er nemlig kolossale forskelle på indholdet af mobilabonnementer i de - endnu - 28 EU-lande. I Norden og Baltikum er der ofte store datapakker med, hvilket ikke er nået til Central- og Sydeuropa endnu.

3 MOBIL

Nord-syd-kamp

De sydeuropæiske teleselskaber henter enorme indtægter på de mange turister og vil derfor blive hårdere ramt, hvis engrospriserne sænkes for voldsomt. Omvendt vil det koste de nordlige teleselskaber dyrt, hvis ikke engrospriserne sænkes kraftigt, for så skal teleselskaberne selv ud at betale for, at deres kunder roamingfrit kan bruge deres udstyr - med risiko for, at priserne stiger, og at der vil skulle tilkøbes et særligt udlandsabonnement.

Med den nye aftale tvangssænkes den maksimale engrospris til 7,7 euro pr. gigabyte data fra juni i år, og den vil falde til 2,5 euro pr. gigabyte i 2022. Den interne afregningspris på tale sænkes fra 5 cent pr. minut til 3,2 cent, mens SMS-tekstbeskeder vil falde fra to cent til en cent.

EU-Kommissionen skal fremover hvert andet år se på situationen og om fornødent fremsætte nye forslag om tvangssænkninger.

Afskaffelsen af roaminggebyret vil gælde i de 28 EU-lande samt formodentlig også i Norge, Island og Liechtenstein, der normalt følger EU-reglerne. Derimod sker der ingen ændringer i resten af verden, hvor man fortsat skal betale ekstrapris for at bruge telefonen, medmindre man har et særligt tillægsabonnement hos sit danske teleselskab. Her har »3« gennem de seneste år valgt i de fleste af sine abonnementer at gøre det gratis at bruge data og tale i nu over 40 lande verden over. Hos »3« kan man bruge op til 10 gigabyte data fra sin danske datapakke uden ekstra beregning i op til 30 dage ad gangen.

pix-Landskab

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen